Želim da najbolji somelijer na svetu bude sa Balkana!

Vuk Vuletić, nosilac titule prvog somelijera Balkana kaže da je Balkan Sommelier Challenge bilo takmičenje na svetskom nivou i da mu ova pobeda otvara mnoga vrata

želim da najbolji somelijer na svetu bude sa balkana
Na prvom balkanskom takmičenju somelijera Balkan Sommelier Challenge održanom u beogradskom Hajatu tokom minulog vikenda, pobedu je odneo mladi srpski somelijer Vuk Vuletić, prošlogodišnji osvajač titule najboljeg somelijera Srbije. Vuletić je suvereno vladao scenom, pokazao samouverenost, vinsku erudiciju i izuzetnu veštinu. Bio je najbolji u snažnoj konkurenciji u kojoj su se takmičili i mnogo iskusniji somelijeri, od kojih su neki već gotovo deceniju priutni na velikim svetskim nadmetanjima. Vuk Vuletić je dan nakon svoje pobede za Vino & Fino ispričao kako je doživeo takmičenje koje je Srbiji donelo prvog nosioca titule najboljeg somelijera na Balkanu.

Koji deo takmičenja je bio najizazovniji?

- Najteži deo je bila degustacija na slepo četiri vina, od kojih je jedno bilo iz Maroka, a drugo ledeno vino iz Skandinavije.

U finalu ste imali i pomalo neočekivanu disciplinu. Da li te je iznenadila slepa degustacija piva?

- Degustacija piva, pa još iz crnih čaša bila je izuzetno zahtevna. Pivo će svakako biti bitno i u budućnosti jer nas već u martu očekuje svetsko prvenstvo u Belgiji koja je poznata po pivarstvu. Nije me iznenadilo jer u današnjem svetu, mi somelijeri moramo da znamo sva pića, bez izuzetaka.

Šta ovo takmičenje znači Udruženje somelijera Srbije, za samu zemlju i njenu vinsku scenu?

- Ovo je bilo najveće takmičenje organizovano u Srbiji do sada, a takođe je bilo najveće takmičenje na kome sam učestvovao. Uradili smo sjajnu stvar za somelijerski poziv u našem regionu i postavili standard i temelje da nastavimo sa ovom praksom i u godinama koje dolaze.

Jedan od zanimljivijih momenata finala bio je deo sa dekantiranjem: sudija je namerno okrenuo bocu vina sa talogom kako bi finalisti morali da donesu novu...

- Takve situacije su normalne na takmičenjima, a situacija sa okretanjem flaše se prvi put pojavila na svetskom prvenstvu u Tokiju 2013. Srećom, mi somelijeri smo spremni na takve trikove i znamo kako da odreagujemo i preokrenemo situaciju u našu korist.

Nakon finala takmičenja za najboljeg somelijera Srbije uživali ste u večeri sa sudijama. Da li je tako bilo i ovog puta?

- Imali smo gala večeru u hotelu Hyatt, ali ovoga puta atmosfera je bila formalnija nego prošlog puta. Ipak, razmenili smo utiske sa takmičenja i već od danas počinjemo da radimo na tome da budemo još bolji, jer ovo je vetar u leđa koji nam je trebao da granice pomerimo još dalje. Fokus, odlučnost i ljubav prema ovom poslu bi trebalo da nas vode u nove pobede.

Na kraju - šta za tebe znači ovaj trijumf?

- Ova pobeda mi otvara mnoga vrata, želim da stvorim saradnju sa somelijerima iz regiona kako bi trenirali zajedno i napredovali u nadi da ćemo u budućnosti imati najboljeg somelijera na svetu koji dolazi sa ovih prostora.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×