Vina sa duhom južne Italije

Pet berbi vina Edizione Cinque Autoctoni velike butik vinarije Fantini by Farnese degustirano je u Vinoteci Beograd

vina sa duhom južne italije

U Vinoteci Beograd juče je održana degustacija vina kuće Fantini, najveće butik vinarije u Italiji. Vinarija Fantini by Farnese stvorena je 1994. godine u Abrucu, kada su tri partnera, Filipo, Valentino i Kamiljo, odlučili da osnuju, za ono vreme, veoma inovativnu vinsku kuću u kojoj će se obraćati pažnja na svaki detalj, od čokota do boce, kako bi konačan rezultat bila vina koja u potpunosti odražavaju duh i teroar južne Italije. Danas u ovoj kući radi čak 21 vinar - odreda mladi ljudi sa međunarodnim iskustvom - a rezultat velikog napora osnivača je vinarija sa mnoštvom međunarodnih priznanja. Možda i najveće od njih je ogroman uspeh vina Edizione Cinque Autoctoni, najvažnije etikete ove kuće, koja je, između ostalog, ulazila i na top listu 100 najboljih vina sveta po izboru magazina Wine Spectator. Baš ovo vino imalo je glavnu ulogu na degustaciji u Vinoteci Beograd, i to u berbama 2013, 2015, 2018, 2019 i 2020.

Vina kuće Fantini predstavila je Đulija Skjoti, ćerka Valentina Skjotija, jednog od osnivača kuće Fantini, uz pomoć enologa Denisa Verdekije. Glavni predmet degustacije, raskošna kupaža sorti montepulčijano, sanđoveze, negroamaro i malvazija nera, stvorena u vinarskoj laboratoriji Filipa Bakalaroa, demonstrirala je snažan i lepršav karakter vina južne Italije.

Pored ovog vina, predstavljene su još dve etikete. Degustirana su još dva vina - na samom početku degustirano je Edizione Bianco 2020, kupaža sorti pekorino, fijano i griljo, a sa velikim ponosom je predstavljeno i vino Three Dreamers, najnoviji poduhvat kuće Fantini, posvećen trojici osnivača vinarije. Vino dobijeno apasimento metodom, od prosušenih bobica dobijenih u vinogradima na najboljim položajima u Abrucu, još uvek nema etiketu, a vinari kažu da je posredi snažno vino velikog karaktera, baš nalik na tri osnivača ove velike italijanske vinske kuće.

Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×