Top sa vrelim vazduhom - rešenje za pozni mraz

Izum kompanije iz Bordoa ima snagu od čak 1.800 kilovata i projektovan je tako da zaštiti velike površine pod vinovom lozom

top sa vrelim vazduhom rešenje za pozni mraz

Vinova loza širom Evrope ulazi u kritičnu fazu rasta, tokom koje pozni mraz može da uništi čitavu berbu u pojedinim vinogradima - a ovo se, nažalost, poslednjih godina događa sve češće. Mihael Pecold, preduzimljivi inžinjer koji živi u Bordou, osmislio je inovativan metod za odbranu vinograda od mraza, koji izgleda kao top iz naučnofantastičnog filma, ima snagu od 1.800 kilovata i može da efikasno zaštiti od mraza velike površine pod vinovom lozom. Pokretni top za izbacivanje vrelog vazduha koji je pre nekoliko nedelja lansiran na tržište košta 130.000 evra, a prve narudžbine uveliko pristižu.

- Ideja da napravim top nastala je tokom mraza u aprilu 2021, kaže Mihael Pecold za Vitisphere i dodaje:

- Pomagao sam prijateljima da postave sveće i kalorifere, i shvatio da mnoge tehnike odbrane od mraza jednostavno nisu dovoljno efikasne - rekao je.

Pecold je zaključio da je potrebno napraviti izvor toplote koji nadmašuje sve što se do sada koristilo u vinogradima.

- Osnovna ideja je bila da nam je potrebna velika snaga za odbranu od mrazeva kakve do sada nismo imali u vinogradima. I ovaj izvor toplote morao je biti pokretan - ispričao je Pecold.

Rezultat ovog rada je uređaj koji se može priključiti na traktor i koristiti tokom vožnje.

- Ovo je veoma kompleksna mašina, a bilo je i mišljenja da nije moguće napraviti je. Morali smo da budemo veoma precizni kada je je u pitanju protok toplog vazduha. Top radi na naftu ili na biogorivo i troši do 200 litara goriva na sat - navodi Pecold koji kaže i da će u naredne dve nedelje njegova kompanija isporučiti prvih petnaest topova. Imajući u vidu da je Bordo u poslednjih nekoliko godina sve češće na udaru poznog mraza, može se očekivati da će neki od kupaca već prve godine eksploatacije povratiti uložen novac.

Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×