SOMELIJERI BALKANA BORE SE ZA TITULU NAJBOLJEG

Počeo je prvi Balkan Sommelier Chalenge

TAGOVI: vinarija
somelijeri balkana bore se za titulu najboljeg
Svečanim govorom Dejana Živkoskog, predsednika Udruženja somelijera Srbije SERSA, sinoć je u beogradskom hotelu Hyatt Regency otvoreno prvo Balkansko prvenstvo za somelijere BSC 2018. Uz zahvalnost međunarodnoj asocijaciji somelijera ASI koja je nesebično podržala ovo takmičenje, Živkoski je predstavio sudije koje će ocenjivati somelijere, među kojima su neka od najpoznatijih imena iz sveta vina, poput Sorena Polonijusa i Mišel Šantom.



Predsednik SERSA zahvalio se vinarima i kompanijama koje su podržale takmičenje, a zatim su predstavljeni svi somelijeri koji su ušli u trku za najboljeg na Balkanu. Na prvom prvenstvu ove vrste učestvuje po dvoje somelijera iz Albanije, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, sa Kipra, iz Mađarske, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske. Uz njih, kao gosti takmičari nastupaju i somelijeri iz Švedske, Norveške i Austrije. Nakon oficijelnog otvaranja, prisutni su se opustili uz selekciju dobrih vina, kao i zalogaje iz Hajatove kuhinje.

Današnji dan bio je ispunjen kvalifikacijama, nakon kojih je u polufinale prošlo 12 somelijera. To su Sklavenitis Aristotelis, Džordž Lukakis, Sotiris Neofitids, Bujar Tukuli, Buzikas Aleksandros, Siniša Lasan, Marko Šram, Norbert Kovač, Julija Skavo, Simon Cimerman, Fredrik Lindfors i Vuk Vuletić. Polufinalni deo takmičenja završava se večeras, a u njemu su takmičari pokazali svoje veštine u servisu vina, penušavaca i koktela. Troje najboljih, takmičiće se sutra u finalu koje počinje u 15 časova u hotelu Hyatt.
TAGOVI: vinarija
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×