Rani Kelti svakodnevno su ispijali vino!

Nova studija nemačkih arheologa pokazuje da su svi slojevi drevnog keltskog društva uživali u vinu, koje je kasnije postalo privilegija vladajućih klasa

rani kelti svakodnevno su ispijali vino
Kelti koji su živeli na tlu današnje Nemačke pre 2.700 godina uživali su u vinu davno pre rimskih osvajanja tih prostora, navodi se u novoj, veoma zanimljivoj studiji koju je grupa arheologa i drugih stručnjaka, pretežno iz Nemačke, objavila u reviji PLOS One.

Istraživači su analizirali, prenosi Dekanter, 133 posuda za piće, od malih pehara do velikih krčaga, kako bi stekli jasniju sliku o brdskom utvrđenju Hojneburg, keltskom gradiću koji se nalazio na prostoru današnje regije Baden-Virtemberg. U 24 posude otkriveni su tragovi vinske kiseline, koja za arheologe predstavlja nepobitan trag kulture ispijanja vina.

- Vino koje se konzumiralo u Hojneburgu verovatno je bilo uvezeno sa Mediterana - zaključili su istraživači, koji u celoj oblasti nisu našli nijedan arheološki dokaz o uzgoju vinove loze na tom području.

Za razliku od studija sa sličnog lokaliteta u Burgundiji, ovaj rad tvrdi da su u keltskoj kulturi uživali svi slojevi društva - i bogati i siromašni. Tragovi vina pronađeni su i u lokalno napravljenim, jednostavnim peharima, i u onim kvalitetnijim i vrednijim. Ovo je navelo istraživale da pretpostave da se vino kod Kelta u ovoj regiji, a možda i drugde, konzumiralo svakodnevno, i da je ono definisalo identitet zajednice.

- Moguće je da su radnici motivisani za rad pomoću moba koje su uključivale gozbe i ispijanje vina - naveli su istraživači.

Autori studije su naveli da se u kasnijim keltskim zajednicama status vina znatno promenio, i ono je postalo statusni simbol bogatih i moćnih. Ovo, kažu istraživači, objašnjava činjenicu da je grčki pisac Posejdonije, nekoliko vekova nakon epohe u kojoj su se u Hojneburgu vinu odavali svi slojevi društva, napisao da "Kelti iz najviših slojeva piju vino, dok niži slojevi piju pivo".
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×