Noma je po peti put najbolji restoran na planeti!

Šef Rene Redžepi sada se izjednačio sa Feranom Adrijom po broju pobeda na takmičenju The World’s 50 Best Restaurants

noma je po peti put najbolji restoran na planeti
Rene Redžepi, vlasnik i šef legendarnog restorana Noma u Kopenhagenu, izjednačio se sa Feranom Adrijom po broju osvojenih prvih mesta na takmičenju The World’s 50 Best Restaurants: Noma je na živoj ceremoniji u Antverpenu u Belgiji po peti put proglašena za najbolji restoran na svetu!

Dodela ovog priznanja Nomi donekle je u suprotnosti sa odlukom žirija The World’s 50 Best Restaurants, takmičenja koje tradicionalno sponzorišu brendovi S.Pellegrino i Acqua Panna, da “promeša karte” na vrhu: pre dve godine odlučeno je da prethodni dobitnici više ne mogu da budu deo elitnog “kluba 50”, kako bi se omogućilo i mlađim snagama da se bore za najveće priznanje u gastronomskom svetu. No, današnja Noma formalno nije isti restoran koji je 2010, 2011, 2012 i 2014. godine osvojio ovo isto priznanje. Nova Noma otvorena je 2018. godine sa drastično promenjenim konceptom i na novoj lokaciji, pa je odlučeno da se Redžepiju omogući da bude u konkurenciji i ove godine. Koliko je to fer – nismo sigurni.

I drugi restoran na listi pedeset najboljih je iz Kopenhagena. Restoran Geranium, koji ima tri Mišlenove zvezdice, vodi harizmatični šef Razmus Kofed. Njegova gastronomska vizija je jednostavna i precizna; sezonska danska kuhinja u savršenoj interpretaciji, sa akcentom na morsku hranu. Treći najbolji restoran na svetu je Asador Etxebarri iz Španije, koji vodi Viktor Arginzoniz, šef posvećen sopstvenoj viziji tradicionalne baskijske kuhinje, danas jedne od najcenjenijih na planeti.

Celokupnu listu pobednika možete videti na ovom linku.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×