/
Londonsko zlato za kaberne sovinjon iz Plantaža
Stari Podrum Cabernet Sauvignon 2012 osvojio je zlatnu medalju na Decanterovom ocenjivanju vina. To je prvo Decanterovo zlato za vino iz Crne Gore u istoriji takmičenja

Odluka crnogorskih Plantaža da najbolje grožđe sa mikrolokaliteta Šipčanik i znanje svojih stručnjaka fokusira na proizvodnju vrhunskih vina u novom pogonu svog istorijskog Starog podruma u potpunosti se isplatila. Sa jednog od najprestižnijih vinskih ocenjivanja na svetu, Decanter World Wine Awards DWWA 2017, održanom u Londonu, stigla je vest da su Plantaže zabeležile istorijski uspeh osvojivši zlatnu medalju za vino Stari Podrum Cabernet Sauvignon 2012.
Uspeh vina iz Plantaža utoliko je veći ako se zna da se na takmičenju DWWA primenjuju izuzetno strogi kriterijumi, pa zlatne medalje osvajaju samo vina ocenjena sa 95 i više poena. Medalja za Stari podrum cabernet sauvignon 2012 prvo je Decanterovo zlato za vino iz Crne Gore u dosadašnjoj istoriji takmičenja.
Stari podrum Cabernet Sauvignon 2012 najnovije je vino u krunskoj seriji Zlatnih berbi kompanije Plantaže, koji je svoju premijeru doživeo krajem prošle godine. Ovaj raskošni, moćni i voćni kaberne sazrevao je 12 meseci u francuskim baricima, pa dve godine u bačvi od 5.000 litara i još godinu dana u flašama u arhivskom prostoru Starog podruma. Odlikuju ga snažne arome borovnice, kupine i crne ribizle, prožete notama nane, crne čokolade i kedrovine. U ustima ostavlja utisak sočnog i punog vina, sa raskošnim, ispoliranim taninima i kompleksnim ukusom crnog voća i začina.
- Vina iz linije Stari podrum svojim uspehom pokazala su pravu snagu Plantaža i potencijal crnogorskog podneblja. Posebno smo ponosni na uspeh kaberne sovinjona jer dokazuje da na našem teroaru, pored vranca, kratošije i drugih autohtonih sorti, internacionalne sorte takođe daju vrhunske rezultate. Sve to nije slučajno, već je rezultat ulaganja u vrhunski proizvod. Planiranjem, selekcijom i dugotrajnim pažljivim radom došli smo do potvrde kvaliteta i našeg potencijala, što su prepoznali i potrošači, ne samo u Crnoj Gori i zemljama regije, već širom sveta – istakao je Veselin Đurišić, direktor marketinga i prodaje kompanije Plantaže.
Bojan Gašović, enolog Plantaža, istakao je da postupak proizvodnje vina iz Starog podruma podrazumeva selekciju najboljeg grožđa sa mikrolokaliteta Šipčanik, koje se bere ručno i prerađuje u novom, posebno opremljenom pogonu Starog podruma. Samo u najboljim godinama, sa parcela koje su pokazale da daju najkvalitetnije grožđe, pažljivo biramo rod koji ćemo pretočiti u Stari podrum. Iz tog razloga su naše serije premijum vina ograničene na svega nekoliko hiljada boca – istakao je Gašović i dodao:
- Vina iz serije Stari podrum za kratko vreme stekla su visoku reputaciju među poznavaocima vina, a mnogi ekskluzivni restorani i hoteli uvrstili su ih u vinske karte. Naša premijum vina na najbolji način odražavaju horizonte ka kojima Plantaže teže.
Na Decanterovom takmičenju ove godine ocenjivano je više od 17.200 vina iz svih delova sveta, a sudijskim žirijem sa 219 članova, među kojima čak 65 nosilaca titule Master of Wine i 20 Master Sommeliera, predsedavali su Gerard Baset MW MS OBE, Michael Hill Smith MW i Sarah Jane Evans MW.
Uspeh vina iz Plantaža utoliko je veći ako se zna da se na takmičenju DWWA primenjuju izuzetno strogi kriterijumi, pa zlatne medalje osvajaju samo vina ocenjena sa 95 i više poena. Medalja za Stari podrum cabernet sauvignon 2012 prvo je Decanterovo zlato za vino iz Crne Gore u dosadašnjoj istoriji takmičenja.
Stari podrum Cabernet Sauvignon 2012 najnovije je vino u krunskoj seriji Zlatnih berbi kompanije Plantaže, koji je svoju premijeru doživeo krajem prošle godine. Ovaj raskošni, moćni i voćni kaberne sazrevao je 12 meseci u francuskim baricima, pa dve godine u bačvi od 5.000 litara i još godinu dana u flašama u arhivskom prostoru Starog podruma. Odlikuju ga snažne arome borovnice, kupine i crne ribizle, prožete notama nane, crne čokolade i kedrovine. U ustima ostavlja utisak sočnog i punog vina, sa raskošnim, ispoliranim taninima i kompleksnim ukusom crnog voća i začina.
- Vina iz linije Stari podrum svojim uspehom pokazala su pravu snagu Plantaža i potencijal crnogorskog podneblja. Posebno smo ponosni na uspeh kaberne sovinjona jer dokazuje da na našem teroaru, pored vranca, kratošije i drugih autohtonih sorti, internacionalne sorte takođe daju vrhunske rezultate. Sve to nije slučajno, već je rezultat ulaganja u vrhunski proizvod. Planiranjem, selekcijom i dugotrajnim pažljivim radom došli smo do potvrde kvaliteta i našeg potencijala, što su prepoznali i potrošači, ne samo u Crnoj Gori i zemljama regije, već širom sveta – istakao je Veselin Đurišić, direktor marketinga i prodaje kompanije Plantaže.
Bojan Gašović, enolog Plantaža, istakao je da postupak proizvodnje vina iz Starog podruma podrazumeva selekciju najboljeg grožđa sa mikrolokaliteta Šipčanik, koje se bere ručno i prerađuje u novom, posebno opremljenom pogonu Starog podruma. Samo u najboljim godinama, sa parcela koje su pokazale da daju najkvalitetnije grožđe, pažljivo biramo rod koji ćemo pretočiti u Stari podrum. Iz tog razloga su naše serije premijum vina ograničene na svega nekoliko hiljada boca – istakao je Gašović i dodao:
- Vina iz serije Stari podrum za kratko vreme stekla su visoku reputaciju među poznavaocima vina, a mnogi ekskluzivni restorani i hoteli uvrstili su ih u vinske karte. Naša premijum vina na najbolji način odražavaju horizonte ka kojima Plantaže teže.
Na Decanterovom takmičenju ove godine ocenjivano je više od 17.200 vina iz svih delova sveta, a sudijskim žirijem sa 219 članova, među kojima čak 65 nosilaca titule Master of Wine i 20 Master Sommeliera, predsedavali su Gerard Baset MW MS OBE, Michael Hill Smith MW i Sarah Jane Evans MW.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅








.webp)
(2).webp)