Gastro pregled: Zašto nemamo francuske restorane?

Nekada je u Resetu radio veoma talentovani kuvar poreklom iz Francuske, pa je to mesto tada bilo i nešto najpribližnije francuskom restoranu u prestonici

gastro pregled zašto nemamo francuske restorane
U Beogradu, u poslednjih nekoliko godina sve se više otvaraju restorani različitih etničkih kuhinja. Azijskih je i dalje najviše u glavnom gradu, i to pre svega mislim na kineske i japanske, a od prošle godine, Beograd je postao bogatiji i za jedan korejanski restoran, Ahmee, koji je brzo osvojio gastro publiku prestonice. Od pre nekoliko meseci tu je i super mesto za autentične kineske nudle, Oh Dumpling, a stari dobri Miamiam već mesecima radi skoro pa skroz kao indijski restoran sa talentovanim Indijcem na čelu kuhinje.

U glavnom gradu postoji i grčki i španski i portugalski restoran, tu je i Buena Vida, autentičan meksički restoran, samo još francuskog restorana na gastro sceni prestonice i dalje nema. Neki iskusni kuvari rekli su mi da je to zato što nema uslova za to u Srbiji, zato što je francuska kuhinja zahtevna i zato što treba mnogo novca da se otvori restoran francuske kuhinje. I sigurno da su u pravu.

S druge strane, interesantno, u beogradskim restoranima može biti i nemoguće naći dobro pripremljena jela francuske kuhinje, a da nije foie gras u pitanju, dok na primer, u Valjevu, u trenutno veoma popularnoj kafani koja se zove Usput, možete pojesti veoma dobre puževe. Nekada je u Resetu, ušuškanom dorćolskom restoranu, radio šarmantni i pre svega veoma talentovani kuvar poreklom iz Francuske, pa je to mesto tada bilo i nešto najpribližnije francuskom restoranu u prestonici. Danas, od novijih, trenutno, Puter bistro baš fino koketira sa francuskom kuhinjom, a nije loš ni Bistro Mali Pijac. Takođe, u Salonu 1905 možete pojesti par dobrih francuskih zalogaja, kao i u restoranu Na ćošku, i to bi otprilike bilo to, ako sam nekog preskočila, neka mi oprosti ili neka se odvaži i Beogradu podari jedan dobar restoran francuske kuhinje.

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×