Gastro pregled: Šta se sve dobro nudi na pijacama

Tržnice na otvorenom (ali i jedna zatvorena pijaca) postaju autentični gastronomski centri

TAGOVI: vino
gastro pregled šta se sve dobro nudi na pijacama
U skladu sa trendom koji je već osvojio svet, pijace u Beogradu su oživele i to smo već provalili pre godinu - dve kada se niotkuda na Zemunskoj pijaci pojavilo par ozbiljnijih gastro lokala. Prva je došla Koordinata Street na proleće 2020. godine i zaludela Beograđane sa konceptom ukusne ulične hrane i jelima inspirisanim velikim Entonijem Bordejnom, pa su godinu dana kasnije, odmah pored, došla i trojica poznatih gradskih ugostitelja i otvorila Pretop, mesto koje je definitivno falilo u glavnom gradu. U osnovi nudi pečenje, moču, domaći hleb od kiselog testa i šampanjac, a i pravi super žurke koje počinju od 18 sati i koje se, simbolično, nazivaju Svinjarija. Tu je još i Fuka, sjajna kafeterija i pržionica u jednom i svi su tu, jedni pored drugih i osim što nude dobre proizvode, i kompletan doživljaj „ručka na pijaci“ je stvarno super. Uglavnom se dolazi namenski, ako niste iz Zemuna naravno, a vikendom, mada i radnim danima podjednako ume da bude velika gužva i najbolje je da se najavite telefonom i rezervišete narudžbinu. Ispred lokala ima i nekoliko stolova za sedenje, ali uglavnom nema mesta, pa tako i s' nogu bude odlično.

A cela ova priča sa pijacama kao novim gastronomskim centrima u gradu zapravo je počela od Palilulske pijace kada je modifikovana pre tri godine kada se pored tezgi sa voćem i povrćem pojavila prvo fensi Mandarina Cake Shop sa svojim slanim i slatkim programom. Oni dele lokal sa čuvenim Šarlom sa Dorćola i njegovim odličnim hlebovima. Oni su dugo bili tu jedini tog ranga, pa im se prošle godine pridružila poznata mesara Morava sa svojim Meat Concept barom koji nudi burgere, odležale stejkove, tartar biftek, a odnedavno tu je i Mehurić, prvi šampanj bar u Beogradu koji osim šampanjca na čašu i flašu nudi i domaći foie gras. Na Palilulskoj pijaci je i Zrno Ra, prva zdrav(ij)a pekara u gradu, kao i Valentina i Karanfil, sjajna prodavnica čokolada iz celog sveta. A uskoro će i Vlada “Dijagonala”, kako se priča, otvoriti lokal samo za pice. I ovde su svi na okupu, pomažu se međusobno i druže, zezaju, i skoro kao da nastupaju zajedno, a pijaca Đeram verovatno je sledeća gastro destinacija koja će ponovo oživeti. U to polako i postajem ubeđena od kada je Vanja Puškar otvorio Tisu koja je praktično na rubu pijace, a i sama pijaca je renovirana tako da ima prostora za slične gastro priče. Videćemo.

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se!
TAGOVI: vino
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×