Gastro pregled: Spremni za nove fiskalne kase?

Ugostitelje čeka nov trošak, koji, doduše, donosi i lakše vođenje administrativnog dela posla

gastro pregled spremni za nove fiskalne kase
Prelazak na nove fiskalne kase počeo je još u novembru prošle godine i trajaće do kraja aprila. kada će svi ugostiteljski objekti morati da pređu na novi sistem. To je trebalo da se već dogodi, ali je ipak pomereno za 30. april. U praksi to znači da fiskalne kase koje ugostitelji već imaju u lokalima, moraju da zamene novim uređajima. Ali, to im neće biti jedini dodatni trošak, jer uz kasu idu i novi čitači i novi štampači, uređaji koji tehnički podržavaju novu fiskalizaciju. S druge strane, nova fiskalizacija donosi i neke dobre stvari ugostiteljima, a to je izostanak nepotrebne administracije i obaveznog godišnjeg servisa kase.

I dok domaći ugostitelji biju bitke sa novom fiskalizacijom, nije lako ni stranim restoraterima, a ako pogledamo nedelju koja je iza nas, ponajviše Alenu Dikasu i Albertu Adriji, dvojici čuvenih šefova koji su za zajednički, novi, pop up projekat, dobili jako loše kritike od FoodCluba, udruženja restoratera i šefova Italije. Loša recenzija odnosila se i na servis i na zanatski tretman hrane, što je, sigurno, nešto što ne bismo očekivali da vidimo u restoranu ovih šefova. No, šta je tu je, restoran radi još dve nedelje, kako je i planirano, budući da je otvoren samo na sto dana.

I za kraj, titula restorana nedelje po našem izboru, ove nedelje pripala je poznatoj kafani Suvobor koja je od kada ju je krajem 2018. ugostitelj Srđan Stojanović preuzeo i obukao u novo ruho ponovo postala omiljena dorćolska kafana. Suvobor je i moja preporuka za ovaj vikend, a do sledećeg…

Vidimo se!
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×