Gastro pregled: Od kajgane do visoke kuhinje

Homa Bistro predstavio je novi, odličan meni za doručak, proslavljen je Dan pice, a Square Nine restorani rade kao u stara, dobra vremena

gastro pregled od kajgane do visoke kuhinje
Prošle nedelje, Homa Bistrou dodelili smo titulu restorana nedelje, a povod za to bio je novi a la carte doručak koji je, očekivano odličan i koji za relativno malo novca nudi zaista kvalitetnu i ukusnu hranu. Sa novog menija koji se, inače služi od ponedeljka do petka od 9 do 12.30 (bife doručak vikendom ostaje, ne brinite!) preporuku od mene dobija fenomenalan spoj jaja, tartufa, celera i lešnika u ukusnoj kajgani koja košta nešto manje od 500 dinara.

U nedelji za nama, tačnije 9. februara bio je Svetski dan pice koji se među domaćim restoraterima, vlasnicima picerija, i nije preterano obeležavao iako je ovo brzo, jednostavno i jeftino jelo u vreme pandemije potpuno zavladalo domaćom gastronomskom scenom. U poslednje dve godine u Beogradu otvoreno je nekoliko zaista dobrih picerija, a deluje da će se trend samo dalje nastaviti, kako u restoranskom segmentu, tako i u fast fud varijanti, mada se kod nedovoljno poznate novobeogradske Pizza di Napoli i popularnog Pizzagrama još uvek nije pojavila pica na parče ili, u drugom slučaju grame, a da je bila napravljena kako treba i da me je raspametila.

Nešto sasvim suprotno od jednostavnog me je ponovo oduševilo - a to je Square Nine, beogradski hotel sa pet zvezdica i sa odnedavno dve Mišlenove preporuke za oba hotelska restorana. Drago mesto koje ponovo blista! Trenutno, restorani rade spojeno u prizemlju, pored bara i lobija, i to bolje nego ikad, kao i ceo hotel kome je, inače 2021. godina bila najuspešnija godina od otvaranja hotela 2011.godine. Bravo i samo napred!

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×