Gastro pregled: Barmeni i kuvari idu na more

Problem sa nedostatkom iskusnih kadrova neposredno pred letnju sezonu ponovo je aktuelan, ove godine čak i više nego ikad

TAGOVI: vinarija
gastro pregled barmeni i kuvari idu na more

Ako je sudeći po oglasima za posao konobara i kuvara koji su prošle nedelje preplavili društvene mreže, ugostiteljski život u Srbiji potpuno se vraća u normalu. Problem sa nedostatkom iskusnih kadrova neposredno pred letnju sezonu ponovo je aktuelan, ove godine čak i više nego ikad. Mnogo kuvara i konobara je samo čekalo trenutak da se iole normalizuju putovanja da bi mogli da odu na sezonski rad u Hrvatsku na more pre svega, pa onda i u Crnu Goru i standardno na Maltu. Kao po pravilu, i ovog su im puta, žale se vlasnici restorana, radnici naprasno odlučili da napuste svoja dosadašnja radna mesta i odu da „rade sezonu“. Tako su vlasnicima restorana zadali muke, a osim što se osećaju kao da su ostavljeni na cedilu, veoma im je teško, da nađu dobrog radnika, i to u minut do 12, jer, tvrde, školovanog i dobrog stručnog ugostiteljskog kadra ni inače nema dovoljno u Srbiji samo se pred leto o tome najviše priča.

U odlivu kadrova na sezonski rad najviše prednjače barmeni, i to pogotovo ove godine, budući da od početka pandemije oni i najviše ispaštaju zajedno sa ostalim kolegama zaposlenim u klabing industriji. Ali, deluje i da će se domaći klabing polako vratiti u svoje tokove, veliki gastronomski i vinski događaji za ovo leto već uveliko se najavljuju, a i vlasnicima klubova će uskoro biti, kako je obećano, isplaćena bespovratna novčana pomoć.

U nedelji za nama, lokali su bili puni bez obzira na kišu, a domaći restorateri puni entuzijazma i novih ideja. Zbog korone, jela sa mnogih menija još uvek su ostala nedovoljna isprobana, pa se i dalje, retko koji prestonički restoran odlučio da izbaci novi meni. Bitni Špirs je pored burgera ponudio i piletinu, odnosno burgere od piletine, za mene, jedan totalno neočekivan i neprihvatljiv potez, naročito za fast fud ovog kalibra, Homa je ubacila odličnu salatu od jagoda, a Langouste proširio ponudu a la carte jela. Za svakog ponešto.

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se!

TAGOVI: vinarija
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×