/
Draganin tart od limuna
Kuvajte sa srpskim vinarima!Od Dragane Janjić iz vinarije Aleksić stiže izvanredan predlog za desert!

Iz vinske kuće Aleksić, prave ženske vinarije koja je postala jedan od simbola Vranja, stigao nam je recept koji se po svemu izdvaja od jakih mesnih jela koje smo imali prethodnih dana. Dragana Janjić iz vinarije Aleksić odlučila je da podeli sa nama recept za fantastičan voćni tart, idealan za uparivanje sa nežnom tamjanikom. Za ovaj desert nisu vam potrebni ni strpljenje niti velika kulinarska veština, a ravnoteža ukusa i tekstura i sveža aroma citrusa krunisaće vaš ručak.
VOĆNI TART OD LIMUNA
Sastojci:
Za koricu
100 g pistaća
50 g sirove golice
50 g badema
16 urmi (oko 150 g)
Za krem
150g indijskih oraha (potopiti u vrelu vodu 20-30 min)
100g kokosovog krema ili punomasnog mleka
3 kašike agavinog sirupa (oko 30 g)
40 g kokosovog ulja
Kora 1 limuna (oko 2 g)
Sok 1 limuna (oko 60 g)
Priprema:
Pistaće, golicu i badem usitniti u secku ili blenderu, pa dodati urme (bez košpica) i blendati dok se ne dobije lepljiva smesa. Dobijenu smesu utapkati u kalup. Indijske orahe potopiti par sati u hladnoj vodi ili 20-30 minuta u vreloj (onda torta nije sirova). Za fil sve sastojke ubaciti u blender i blendirati dok masa ne postane kremasta i bez grudvica. Preliti preko korice koju smo prethodno stavili u kalup. Staviti u zamrzivač da se lepo zaledi. Izvaditi 30 minuta pre konzumiranja, da se malo odledi. Seći dok je tart još hladan, ali odleđen.
Dragana Janjić uz ovaj lepršavi slatkiš predlaže tamjaniku Žuti cvet iz svoje vinarije ili Grašac iz fruškogorske vinarije Vinum.
Zamene:
-umesto agave mozete koristiti med
-umesto kokosovog ulja, mozete maslinovo
-za kiseliju varijantu umesto limuna moze limeta

VOĆNI TART OD LIMUNA
Sastojci:
Za koricu
100 g pistaća
50 g sirove golice
50 g badema
16 urmi (oko 150 g)
Za krem
150g indijskih oraha (potopiti u vrelu vodu 20-30 min)
100g kokosovog krema ili punomasnog mleka
3 kašike agavinog sirupa (oko 30 g)
40 g kokosovog ulja
Kora 1 limuna (oko 2 g)
Sok 1 limuna (oko 60 g)
Priprema:
Pistaće, golicu i badem usitniti u secku ili blenderu, pa dodati urme (bez košpica) i blendati dok se ne dobije lepljiva smesa. Dobijenu smesu utapkati u kalup. Indijske orahe potopiti par sati u hladnoj vodi ili 20-30 minuta u vreloj (onda torta nije sirova). Za fil sve sastojke ubaciti u blender i blendirati dok masa ne postane kremasta i bez grudvica. Preliti preko korice koju smo prethodno stavili u kalup. Staviti u zamrzivač da se lepo zaledi. Izvaditi 30 minuta pre konzumiranja, da se malo odledi. Seći dok je tart još hladan, ali odleđen.
Dragana Janjić uz ovaj lepršavi slatkiš predlaže tamjaniku Žuti cvet iz svoje vinarije ili Grašac iz fruškogorske vinarije Vinum.
Zamene:
-umesto agave mozete koristiti med
-umesto kokosovog ulja, mozete maslinovo
-za kiseliju varijantu umesto limuna moze limeta

Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅








.webp)
(2).webp)