Dan srpske sorte obeležen je na svetskom nivou

Drugi Dan prokupca definitivno je dokazao da je autohtona srpska sorta počela da živi novim životom i da je na putu da postaje trajni simbol vinske Srbije.

dan srpske sorte obeležen je na svetskom nivou
Poslovična zavesa pala je na srpsku vinsku pozornicu na kojoj je, tokom nekoliko dana koji su kulminirali u subotu konferencijom i salonom o prokupcu i velikom žurkom, obeležen 14. oktobar, Dan prokupca, autohtone srpske sorte koja je u poslednje vreme počela da živi novim životom i na putu je da postaje trajni simbol vinske Srbije.

Vinski fanatici iz celog sveta okupljeni u neformalno udruženje #Winelover tokom nekoliko dana isprobali su gotovo sva vina u Srbiji napravljena od ove sorte i na masterklasu koji je održala MW Kerolajn Gilbi saznali štošta o "manirima" ovog vina, njegovim preovlađujućim aromama, ponašanju u mladosti i starosti...Pili su prokupac iz čaša kompanije Riedel na radionici na kojoj se tragalo za najboljom čašom za ovo vino. Uživali su u plovidbi Đerdapom i susretu sa vinima istočne Srbije, i posetu Srbiji krunisali gala večerom u restoranu Square Nine u Beogradu i upoznavanjem sa vinskom i gastronomskom tradicijom Vojvodine.

Salonom i potonjom žurkom u Gastro pabu 20/44 u Skadarliji protutnjalo je više stotina ljudi i isprobalo sva ponuđena vina koja su doneli predstavnici sedamnaest srpskih vinarija.

Dan prokupca počeo je da raste i spontano - putnici su na Aerodromu Nikola Tesla posvedočili da je aerodromska duty free prodavnica obeležila ovaj dan prodajom srpsklh vina pod oznakom Dan prokupca-

Događaj je odjeknuo i na društvenim mrežama, pod heštegom #DanProkupca, a mi vam u galeriji donosimo presek fotografija koje su tokom 14. oktobra postavljane na naloge na različitim platformama, i koje dočaravaju delić atmosfere tokom ovog velikog praznika našeg autohtonog vina.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×