Vino nedelje: Urban Rose 2015

TAGOVI: takmičenje
vino nedelje urban rose 2015
Vinarija Deurić
Mala Remeta, Fruška gora


Ocena: 87/100

Igor Luković


Počelo je pre par godina, ne samo kod nas, nego globalno, a Srbija je nekako brzo uskočila u taj voz. Govorim o trendu popularizacije rozea i njegovog repozicioniranja kao vina koje se shvata ozbiljno, a ne samo kao podloga za kiselu vodu, odnosno muljavina od ostataka „pravog vina“. Danas na police, baš negde u ovo doba godine, stiže na desetine svežih rozea iz domaćih vinarija i to u nekoliko različtih stilova. Na sreću, grozni trend pravljenja poluslatkih ukuvanih rozea zamro je brže nego što je nastao, a ono što sada imamo na tržištu možemo da podelimo u tri glavne grupe. U prvoj su klasični, srednje obojeni sveži rozei uglavnom voćnog karaktera (jagodičasto – bobičasto – višnjasti); u drugoj su tamno obojene, džemaste i pomalo robustne ružice; dok treću čine sve popularniji, nežno obojeni, delikatni rozei – oni za koje često čujemo da su „provansalskog“ stila. Na stranu to što taj stil ne podrazumeva samo boju vina, ali da ne cepidlačimo. Ipak, ako bismo neki domaći roze mogli da nazovemo „provansalskim“ to bi svakako bio Urban Rose 2015 veoma nove i mlade fruškogorske vinarije Deurić.

Vrlo svetlo, u roze – narandžastim nijansama onoga što ćete čuti da opisuju kao boja lososovog mesa. Miris nežan, ali slojevit, a u njemu najpre nešto što podseća na gorku pomorandžu i krišku lubenice, a zatim kajsiju, crvene ribizle i jagode, te herbalno – cvetni ton. Suvo, ali sa mrvom slasti koja dodaje punoću. U ustima sočno, sa čistim i jasnim kiselinama, dugo, sa aromama kriške pomorandže, mandarine i svežeg crvenog voća, uz sada jasne i intrigantne vanilinske note, koje ukazuju na uticaj drveta, pametno upotrebljenog da vinu doda na kompleksnosti - kao što se to ponekad zaista i radi u Provansi (i ne samo tamo). Ipak, ni ovo nije „provanlsalski“ roze, već autentično fruškogorski, i to dobar. Uz hranu, radije ga tretirajte kao fino belo vino nego kao letnji roze. Lepo će se složiti uz smuđa u pavlaci, somovinu sa roštilja, šarana na rašljama, kao i uz škampe i kozice na crvenoj buzari, zalogaje sa dimljenim lososom ili čak neko nežnije meso sa roštilja.
TAGOVI: takmičenje
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×