VINO NEDELJE: Ergo rose brut 2013

vino nedelje ergo rose brut 2013
Vinarija Temet
Lozovik, region Tri Morave


Sortni sastav: pinot noir
Ocena: 89/100

Igor Luković


Komplikovana je ovo stvar! Prethodne večeri izvukao sam dobro ohlađenu bocu Temetovog roze penušavca, poslednju u svojoj kolekciji. Odmah je pala odluka da to bude vino nedelje, ali avaj, nemam pojma da li ovog vina i dalje ima u prodaji! Okrenuo sam par telefona i saznao da ga još ima u par restorana i po koja boca u vinotekama. Ali kako su zalihe pri kraju, požurite dok ga ima, a ja neću da propustim priliku da pišem o ovom vinu, kad to već nisam učinio ranije. Generalno, domaći penušavci prethodnih godina počeli su svoju renesansu i ja ću još jednom ponoviti da ih se setite svaki put kad vam ponude otužni, masovni proseko po tri puta većoj ceni nego što košta u Italiji. Ovog puta, moj favorit za avgustovsku toplu sedmicu je pažljivo stvoreni penušavi Ergo iz 2013, napravljen od pino noara tradicionalnom metodom druge fermentacije u boci, uz relativno dugo odležavanje na talogu kvasca.

Ovo vino se sporo menja, što samo govori u prilog njegovog kvaliteta. I dalje je čistih voćnih aroma, višnjastih i jagodičastih pre svega, slojevitih ali nežnih, dok se sa druge strane javljaju sekundarne i tercijarne arome, biskvitaste i orašaste. Miriše na domaći kolač sa višnjama, keks sa bademima i tost sa puterom i džemom od jagoda. Odlične, reske svežine, razigranih kiselina, a sočan i slastan. Traje dugo, kiselinama i voćnom slašću golicajući nepca. Naravno, odličan je kao aperitiv, a ja sam ga pio uz tanke šnite domaće vojvođanske šunke, sremačkog kulena i paškog sira, sa malo maslinovog ulja i toplog hleba. Pokazao se kao savršen par takvog mezetluka! Slobodno ga probajte i uz dimljenog lososa, jela sa pečurkama, posebno vrganjima, gustu špansku gaspaćo supu od paradajza, musaku. Prijaće mu i manje slatki, voćni deserti. Preporučio bih i jagode, ali prošla im je sezona.

Nadam se da ćete uspeti da ugrabite svoju bocu pre nego što se sve prodaju, a nadam se i da će novi penušavi roze Ergo biti dostojan naslednik aktuelnog.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×