/
Vino i crna čokolada potpomažu gubitak težine?
Dijeta koja podrazumeva konzumaciju ove dve namirnice osvojila je planetu

Uživanje u vinu i čokoladi može da pospeši gubljene telesne težine, kažu tvorci dijete koja je poslednjih nekoliko meseci osvojila svet. Naravno, podrazumeva se da se ovo odnosi na crnu čokoladu i crveno vino, namirnice bogate jedinjenima koji, navodno, stimulišu mršavljenje.
Dijeta se zasniva na stimulaciji grupe gena poznatih po imenu sirtuini, i koji se aktiviraju u nedostatku hrane - njihova namena je da uvedu telo u "režim štednje" u kome se povećava potrošnja masnih naslaga i smanjuje njihovo taloženje. Pri običnoj dijeti izgladnjivanjem, ovaj proces ima i nuspojave koje poznaje svako ko je pokušao da gladuje: nervoza, nesvestica, i, u slučaju dugotrajne dijete, gubitak mišićne mase. Kod ove dijete trik se sastoji u činjenici da određene namirnice aktiviraju sirtuine na isti način kao što to čini izgladnjivanje: konzumacija crvenog vina i crne čokolade, kao i drugih odabranih namirnica, uvodi telo u režim gubljenja telesne mase, ali bez neželjenih posledica, tvrde autori knjige The Sirtfood Diet, Glen Maten i Ejdan Gogins.
Namirnice koje sadrže polifenole koji aktiviraju sirtuinske gene su - heljda, celer, kafa, kelj, zeleni čaj, peršun soja i mnoge druge, a kod crvenog vina i crne čokolade glavna aktivna supstanca dijete je resveratrol, moćni antioksidant čiji zdravstveni potencijal još uvek nije do kraja ispitan.
Ne znamo da li je posredi srećna koincidencija ili vešt marketinški trik kojim autori dijete koriste probleme sa težinom nastale u karantinu zbog koronavirusa, tek - poslednjih dana ceo internet bruji o tome da je britanska pevačica Adele smršala 25 kilograma zahvaljujući ovoj dijeti. Kritičari dijete ističu da ne postoje pravi naučni dokazi da ovaj način ishrane dovodi do gubitka težine usled delovanja resveratrola i drugih polifenolnih jedinjenja, i da je moguće da je za mršavljenje odgovoran samo kalorijski deficit koji nastaje usled podvrgavanja ovoj dijeti.
Šta god da je slućaj, ova dijeta u suštini je, kažu lekari, bezopasna za osobe koje ne pate od dijabetesa, nisu u drugom stanju i nisu podvrgnute intenzivnom režimu treninga, a lepo je i to što uživanje u kvalitetnoj crnoj čokoladi i suvom crvenom vinu pretvara u - prijatnu obavezu.
Dijeta se zasniva na stimulaciji grupe gena poznatih po imenu sirtuini, i koji se aktiviraju u nedostatku hrane - njihova namena je da uvedu telo u "režim štednje" u kome se povećava potrošnja masnih naslaga i smanjuje njihovo taloženje. Pri običnoj dijeti izgladnjivanjem, ovaj proces ima i nuspojave koje poznaje svako ko je pokušao da gladuje: nervoza, nesvestica, i, u slučaju dugotrajne dijete, gubitak mišićne mase. Kod ove dijete trik se sastoji u činjenici da određene namirnice aktiviraju sirtuine na isti način kao što to čini izgladnjivanje: konzumacija crvenog vina i crne čokolade, kao i drugih odabranih namirnica, uvodi telo u režim gubljenja telesne mase, ali bez neželjenih posledica, tvrde autori knjige The Sirtfood Diet, Glen Maten i Ejdan Gogins.
Namirnice koje sadrže polifenole koji aktiviraju sirtuinske gene su - heljda, celer, kafa, kelj, zeleni čaj, peršun soja i mnoge druge, a kod crvenog vina i crne čokolade glavna aktivna supstanca dijete je resveratrol, moćni antioksidant čiji zdravstveni potencijal još uvek nije do kraja ispitan.
Ne znamo da li je posredi srećna koincidencija ili vešt marketinški trik kojim autori dijete koriste probleme sa težinom nastale u karantinu zbog koronavirusa, tek - poslednjih dana ceo internet bruji o tome da je britanska pevačica Adele smršala 25 kilograma zahvaljujući ovoj dijeti. Kritičari dijete ističu da ne postoje pravi naučni dokazi da ovaj način ishrane dovodi do gubitka težine usled delovanja resveratrola i drugih polifenolnih jedinjenja, i da je moguće da je za mršavljenje odgovoran samo kalorijski deficit koji nastaje usled podvrgavanja ovoj dijeti.
Šta god da je slućaj, ova dijeta u suštini je, kažu lekari, bezopasna za osobe koje ne pate od dijabetesa, nisu u drugom stanju i nisu podvrgnute intenzivnom režimu treninga, a lepo je i to što uživanje u kvalitetnoj crnoj čokoladi i suvom crvenom vinu pretvara u - prijatnu obavezu.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
.webp)
(2).webp)







