VINARI, SOMELIJERI I NAUČNICI NA SKUPU POSVEĆENOM GRAŠCU

Stručna konferencija pod imenom Grašac, sorta sa karakterom! održaće se 11. juna u Salonima Petrovaradinske tvrđave

vinari, somelijeri i naučnici na skupu posvećenom grašcu

U Salonima Petrovaradinske tvrđave u subotu, 11. juna održaće se stručna konferencija posvećena grašcu, sorti vinove loze koja je ove nedelje u fokusu mnogih događaja, u Novom Sadu ali i u drugim mestima širom Vojvodine. Konferencija nosi naziv Grašac, sorta sa karakterom!, a predavači će se postarati da osvetle grašac sa svih strana - od osnovnih karakteristika, preko stilova grašca i njegove uloge u gastronomiji, do ličnog doživljaja ove stare i izuzetno važne sorte za ovaj deo sveta.

Nakon otvaranja konferencije zakazanog za 10h, dr Dragoslav Ivanišević sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu govoriće o grašcu u vinogradu - karakteristikama sorte i radu na klonskoj selekciji. Program će se nastaviti predavanjem pod nazivom Aromatska struktura vina od grašca, koje će održati dr Vladimir Puškaš sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Naredni segment konferencije nazvan je Somelijerska radionica: stilovi grašca i uparivanje sa hranom, a za ove teme zaduženi su ugledni somelijeri Vuk Vuletić, Dušan Vranić i Stevan Kostreš.

Posle popodnevne pauze, Igor Luković, urednik magazina Vino & Fino održaće masterklas Istorija grašca i potencijali sorte, a konferencija će se završiti u manje formalnom duhu, panelom Moj grašac: vinari govore, na kome će Peđa Crnković, Ivana Šijački, Jovica Urošević, Ljubica Radan, Vladimir Dragičević, Tanja Đuričić, Sonja Vrkatić i Marko Malićanin govoriti o svom doživljaju ove važne sorte i iskustvima u radu sa njom.

Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×