/
Ugledni francuski list pisao o srpskom vinaru
U listu Liberation objavljena je reportaža o Podrumu Botunjac i njenom osnivaču, Kosti Botunjcu, koji je opisan kao markantnan vinar beskompromisno posvećen kvalitetu

Francuski list Liberation objavio je izuzetno pohvalnu reportažu o Podrumu Botunjac, poznatoj vinskoj kući iz Župe, koja je u potpunosti posvećena tradicionalnim i prirodnim vinarskim tehnikama. Reportaža se bavi i ličnošću Koste Botunjca, koga opisuju kao markantnog vinara zanimljive biografije i inovativnog vinarskog stila, i njegovom vinskom kućom u kojoj, kažu Francuzi, ne postoje kompromisi sa kvalitetom i vinarskim tehnologijama.
- Botunjčev prvi prioritet je kvalitet, a najvažniji cilj - dobro vino - piše u uvodu teksta, uz opšte podatke o župskoj vinariji koja na 2.5 hektara gaji grožđe od koga pravi 10.000 boca godišnje.
Zvezda vinarije je, navode novinari Liberasiona, Pino Botunjac, vino u potpunosti napravljeno od pino noara.
- Prvi susret sa ovim vinom i njegovim vedrim aromama šumskog vođa ovaploćuje duh mesta na kome je nastalo, a koje održavaju vinar i njegova supruga Nevenka: jednostavnost, samopouzdanje i poštenje umiruju posetioca i donose mu osmeh na lice. "Na kraju krajeva, dokaz je u čaši, i šta vam više treba? Pustite vino da govori" - navode Botunjčeve reči, predstavljajući vinara kao umetnika-slikara, inžinjera i ljubitelja istorije, za koga je vinarstvo deo uzbudljive porodične priče. Ta priča uključuje i prenošenje tajne pravljenja dobrog vina od prokupca, koju je Botunjčev deda prosledio potomcima u trenutku kada je mislio da neće preživeti zarobljeništvo u nacističkom logoru.
- Prokupac je piće plemića i monaha, koji su u ovoj oblasti živeli stotinama godina. Tamna boja vina od ove autohtone sorte, arome hrasta i naglašene kiseline ne daju vam da zaboravite tajnu koju je Botunjčev deda preneo potomcima - navode francuski novinari.
U Liberasionu navode i da je Botunjac danas inspiracija za mlađe vinare.
- Botunjčeva vina stekla su svoju reputaciju u srpskim vinotekama i restoranima. Danas se izvoze i na sever Evrope, a Botunjčeve metode privlače pripadnike nove generacije vinara. "Idi kod Koste", tako danas govore ljudima u Srbiji koji tragaju za prirodnim metodama za pravljenje dobrog vina. Euđenio Bera, koji radi za Slow Food pokret na Balkanu, slaže se sa ovim: "Kosta je među prvim vinarima u Srbiji koji su počeli da proizvode vina dobijena stopostotno prirodnim metodama. Danas postoji tržište za takva vina. Ono nije veliko, ali raste" - navodi se u ovom veoma laskavom tekstu.
Kosta Botunjac kaže za Vino & Fino da mu je izuzetno drago zbog toga što su se u uglednom listu odlučili da predstave baš njegovu vinariju.
- Dobro vino daleko dobaci, a način na koji ja radim i stvaram je jedinstven i najteži. To je ono što su oni tražili, a predložio Euđenio Bera iz pokreta Slow Food - kaže Botunjac, vinar čiji je profil u listu Liberasion još jedan korak u pravcu boljeg predstavljanja našeg vinarstva u svetu, a naročito potencijala naših vinarija da proizvode vrhunska vina i od zahtevnih internacionalnih sorti kao što je pino noar, i od autohtonih sorti kao što je naš prokupac.
- Botunjčev prvi prioritet je kvalitet, a najvažniji cilj - dobro vino - piše u uvodu teksta, uz opšte podatke o župskoj vinariji koja na 2.5 hektara gaji grožđe od koga pravi 10.000 boca godišnje.
Zvezda vinarije je, navode novinari Liberasiona, Pino Botunjac, vino u potpunosti napravljeno od pino noara.
- Prvi susret sa ovim vinom i njegovim vedrim aromama šumskog vođa ovaploćuje duh mesta na kome je nastalo, a koje održavaju vinar i njegova supruga Nevenka: jednostavnost, samopouzdanje i poštenje umiruju posetioca i donose mu osmeh na lice. "Na kraju krajeva, dokaz je u čaši, i šta vam više treba? Pustite vino da govori" - navode Botunjčeve reči, predstavljajući vinara kao umetnika-slikara, inžinjera i ljubitelja istorije, za koga je vinarstvo deo uzbudljive porodične priče. Ta priča uključuje i prenošenje tajne pravljenja dobrog vina od prokupca, koju je Botunjčev deda prosledio potomcima u trenutku kada je mislio da neće preživeti zarobljeništvo u nacističkom logoru.
- Prokupac je piće plemića i monaha, koji su u ovoj oblasti živeli stotinama godina. Tamna boja vina od ove autohtone sorte, arome hrasta i naglašene kiseline ne daju vam da zaboravite tajnu koju je Botunjčev deda preneo potomcima - navode francuski novinari.
U Liberasionu navode i da je Botunjac danas inspiracija za mlađe vinare.
- Botunjčeva vina stekla su svoju reputaciju u srpskim vinotekama i restoranima. Danas se izvoze i na sever Evrope, a Botunjčeve metode privlače pripadnike nove generacije vinara. "Idi kod Koste", tako danas govore ljudima u Srbiji koji tragaju za prirodnim metodama za pravljenje dobrog vina. Euđenio Bera, koji radi za Slow Food pokret na Balkanu, slaže se sa ovim: "Kosta je među prvim vinarima u Srbiji koji su počeli da proizvode vina dobijena stopostotno prirodnim metodama. Danas postoji tržište za takva vina. Ono nije veliko, ali raste" - navodi se u ovom veoma laskavom tekstu.
Kosta Botunjac kaže za Vino & Fino da mu je izuzetno drago zbog toga što su se u uglednom listu odlučili da predstave baš njegovu vinariju.
- Dobro vino daleko dobaci, a način na koji ja radim i stvaram je jedinstven i najteži. To je ono što su oni tražili, a predložio Euđenio Bera iz pokreta Slow Food - kaže Botunjac, vinar čiji je profil u listu Liberasion još jedan korak u pravcu boljeg predstavljanja našeg vinarstva u svetu, a naročito potencijala naših vinarija da proizvode vrhunska vina i od zahtevnih internacionalnih sorti kao što je pino noar, i od autohtonih sorti kao što je naš prokupac.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
.webp)
(2).webp)







