Slepa degustacija vina je detektivski posao

Najbolji somelijer na svetu Mark Almert podelio je izvanredne savete za one koji žele da se okušaju u identifikaciji vina

slepa degustacija vina je detektivski posao

Nemački somelijer Mark Almert, koji trenutno nosi titulu najboljeg somelijera na svetu koju je stekao prošle godine na takmičenju The World's Best Sommelier, nedavno je na sajmu Vinexpo u Parizu ponudio zlata vredne savete za one koji žele da se okušaju u slepoj degustaciji vina. On je na ovom velikom vinskom skupu rekao da veština slepog degustiranja zahteva mnogo skromnosti budući da se u njoj degustator oslanja isključivo na sopstvena znanja.

- Ovo podrazumeva da morate da učite bez prestanka, da morate da putujete i srećete se sa vinarima. A kada dođe do degustacije, vi ćete možda pokušati da pogodite koje je vino pred vama. I to je siguran način da pogrešite! Najbolji način da priđete degustaciji je da razmišljate o svemu što to vino ne može da bude - rekao je Almert, objasnivši da je ovo zapravo detektivski posao u kome ne sme biti prečica.

- Kako biste izbegli da zaboravite nešto, naročito pod stresom, trebalo bi da svaki put prolazite kroz potpuno isti sled analize. Važno je da se degustacija počne gledanjem boje, odsjaja, viskoznosti, a potom preći na arome, njihov intenzitet i način na koji se menjaju. Nakon toga - ukus. Kiseline, toppina, struktura, završnica - rekao je Almert.

Preciznost u organoleptičkom opisivanju mora biti važan deo vaše rutine, rekao je Almert, i dodao da opisi kao što su "herbalno" ili "voćno" ne dolaze u obzir i da se mora ići na manje sastavne delove.

- Ljudi misle da je čudno kada opisujem aromu "sveže sečenih zelenih jabuka". A ja savetujem - pomirišite što više voća i cveća, u različitim fazama zrelosti, kako biste postali osetljiviji na nijanse - rekao je najbolji somelijer na svetu.

Almert (29) prošlog marta u Antverpenu je postao najbolji somelijer na svetu nakon uzbudljivog finala na kome je za vicešampiona proglašena Nina Hejgard Jansen iz Danske, a treće mesto osvojio je čuveni Letonac Raimonds Tomsons. Almert radi kao glavni somelijer u restoranu Baur au Lac u Cirihu.

Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×