/
Restoran Orah
TAGOVI: vino

Novo selo, Kopaonik
064 3413202
Orah je novo, popularno mesto na Kopaoniku i definitivno jedan od restorana koji su obeležili zimsku sezonu na ovoj planini. Ime je dobio po plantaži retkog crvenog oraha koja se nalazi na imanju kuće iz 1920. godine, u kojoj je i restoran. U Orah se dolazi isključivo putem rezervacije, jer može da primi samo dvanaest gostiju u isto vreme. Do restorana se stiže kombijem koji glavni šefovi, sestra i brat Teodora i Daniel Varađanin, šalju po goste. A šta se kog dana u Orahu jede, zavisi isključivo od nabavke. Jela su autorska, pomalo rustična, pomalo fine dining – zajedno vrlo dobra fuzija francuske, domaće i italijanske kuhinje.
Ovde nema standardnog jelovnika već se svakodnevno osmišljava novi, uz jela koja se ponavljaju i koja su u stalnoj postavci Oraha. To je na primer, parfe od pečenog oraha, koji je jedan od „potpisa“ ovog restorana. Služi se na čokoladnom toplom kolaču od urme, uz domaće pečene jabuke i orahe i njime se vlasnici lokala simbolično zahvaljuju svom orahu sa imanja. Direktno iz bašte restorana na tanjir ispred gosta stići će i lagano i strpljivo konfitirana muskatna bundeva poslužena sa pikantnim sosom od crne čokolade i dimljene čili papričice.
Kada su u pitanju glavni obroci, i to u vidu malo jače hrane koja dobro dođe posle celodnevnog skijanja, sočni jagnjeći kotlet staren trideset dana i pečen na puteru od pistaća i sa dimljenom soli definitivno je najveća zvezda, inače, dosta vešto osmišljenih set menija.
Osim dobre hrane, u Orahu je dobra i atmosfera, a Teodora i Daniel su odlični domaćini koji znaju kako da ugoste što i ne čudi budući da su godinama u ugostiteljstvu, od Ade Bojane do Kopaonika.
064 3413202
Orah je novo, popularno mesto na Kopaoniku i definitivno jedan od restorana koji su obeležili zimsku sezonu na ovoj planini. Ime je dobio po plantaži retkog crvenog oraha koja se nalazi na imanju kuće iz 1920. godine, u kojoj je i restoran. U Orah se dolazi isključivo putem rezervacije, jer može da primi samo dvanaest gostiju u isto vreme. Do restorana se stiže kombijem koji glavni šefovi, sestra i brat Teodora i Daniel Varađanin, šalju po goste. A šta se kog dana u Orahu jede, zavisi isključivo od nabavke. Jela su autorska, pomalo rustična, pomalo fine dining – zajedno vrlo dobra fuzija francuske, domaće i italijanske kuhinje.
Ovde nema standardnog jelovnika već se svakodnevno osmišljava novi, uz jela koja se ponavljaju i koja su u stalnoj postavci Oraha. To je na primer, parfe od pečenog oraha, koji je jedan od „potpisa“ ovog restorana. Služi se na čokoladnom toplom kolaču od urme, uz domaće pečene jabuke i orahe i njime se vlasnici lokala simbolično zahvaljuju svom orahu sa imanja. Direktno iz bašte restorana na tanjir ispred gosta stići će i lagano i strpljivo konfitirana muskatna bundeva poslužena sa pikantnim sosom od crne čokolade i dimljene čili papričice.
Kada su u pitanju glavni obroci, i to u vidu malo jače hrane koja dobro dođe posle celodnevnog skijanja, sočni jagnjeći kotlet staren trideset dana i pečen na puteru od pistaća i sa dimljenom soli definitivno je najveća zvezda, inače, dosta vešto osmišljenih set menija.
Osim dobre hrane, u Orahu je dobra i atmosfera, a Teodora i Daniel su odlični domaćini koji znaju kako da ugoste što i ne čudi budući da su godinama u ugostiteljstvu, od Ade Bojane do Kopaonika.
TAGOVI: vino
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
.webp)
(2).webp)







