NOVA ETNIČKA KUHINJA: OD AKAPULKA DO LISABONA

Naša restoranska publika u sve većoj meri se otvara za nacionalne gastronomije dalekih zemalja i kultura

nova etnička kuhinja od akapulka do lisabona
Beograd se sve više otvara za kuhinje i šefove iz najudaljenijih krajeva sveta, prateći trendove koji odlikuju sve istinske svetske metropole. Za razliku od prethodnih godina, čini se da su ovi restorani počeli da se duže zadržavaju u prestonici, što je znak da naša restoranska publika počela da prihvata kuhinje manje poznatih nacionalnih gastromija ne kao privremenu egzotiku, već kao konstantu u ishrani.

Na tom talasu, na Dorćolu, u Jevrejskoj ulici, otvoren je prvi beogradski venecuelanski restoran brze hrane, autentični Tepuy. Tamo ćete pojesti izvrsne empanade i arepa sendviče, uvek sveže pripremljene, sa bajkovito mekim kukuruznim testom i autentičnim sastojcima.

Beograd je dobio i izvrstan meksički restoran. La Taqueria je smeštena u Gračaničkoj ulici, a tamo se spremaju izvanredni i izdašni takosi i kesadilje, a sve sa puno sočnog mesa, korijandera i začina. Ni slučajno nemojte da propustite njihovu svinjetinu sa ananasom!

Na obodu Savamale nalazi se portugalski Miradouro, sa odličnim pogledom na reku i menijem u kome ima i ribe, i sipe, i školjki i dobrog mesa pripremljenog po iberijskim receptima. Bakalar i Farao brancin su izvrsni, ali ovde bi im dobrodošlo malo više fokusa na izvorni Portugal i odustajanje od koketiranja sa internacionalnom kuhinjom opšte prakse.

Na sve ovo, tu je i standardna ponuda azijske kuhinje, od dobrog sušija do Kine, koja je odavno postala standard u Srbiji.

Tepuy Belgrado
Jevrejska 3
Telefon: 011 402 62 59

La Taqueria
Gračanička 7
Telefon: 062 22 07 86

Miradouro
Braće Krsmanović 8
Telefon: 066-222-151
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×