Najbolji somelijer Evrope dolazi iz Letonije!

Raimonds Tomsons iz Rige pobednik je finala takmičenja u organizaciji Međunarodne asocijacije somelijera ASI. Drugo mesto osvojio je Pjotr Pjetras iz Poljske, a bronzu su podelili Francuz David Biro i rumunska takmičarka Julija Skavo

najbolji somelijer evrope dolazi iz letonije
Letonac Raimonds Tomsons je najbolji somelijer Evrope i Afrike! U Beču je sinoć održano finale takmičenja za najboljeg somelijera Evrope i Afrike, u organizaciji Međunarodne asocijacije somelijera (Association de la Sommellerie Internationale). Trideset sedam somelijera iz trideset četiri zemlje Evrope, a među njima i Vlada Stojanov iz Srbije, borilo se za prestižnu titulu koju je od 2013. nosio Šveđanin Arvid Rosengren, pobednik evropskog takmičenja u San Remu 2013. i prošlogodišnji dobitnik nagrade za najboljeg somelijera na planeti. U finale je ušlo četvoro takmičara koji su tokom maratonskog finalnog nadmetanja pokazali znanja u identifikaciji i služenju vina i drugim veoma zahtevnim kategorijama.

Poljak Pjotr Pjetras osvojio je drugo mesto. Neočekivano i mimo protokola, bronzana medalja pripala je dvoma preostalim finalistima, Davidu Birou iz Francuske i Juliji Skavo iz Rumunije.



Raimonds Tomsons se zahvalio udruženju ASI na vrhunskoj organizaciji događaja, kao i svojoj porodici i kolegama na ogromnoj podršci. On je uputio i vrlo lepe reči svom ličnom treneru, Ronaldsu Petersonsu, aktuelnom nosiocu titule najboljeg somelijera baltičkih zemalja:

- Zahvaljujem se ASI na fantastičnom događaju koji nam je omogućio da pružimo sve od sebe i da inspirišemo i mlađe kolege. Mi finalisti bili smo jedna porodica koja je ušla u veoma teško finale. Kući u Letoniji mnogo ljudi ovo gleda uživo: moja cela porodica, moja deca i moje kolege u restoranu. Posebnu zahvalnost dugujem Ronaldsu Petersonsu, mom ličnom treneru. On mi je dao mnoge savete koje sam primenio večeras. A najvažnija osoba u ovoj prostoriji za mene je moja voljena Martina. Ona je moja najveća podrška - rekao je Tomsons, nakon čega mu se i supruga pridružila na podijumu.

Raimonds Tomsons se u vinskom svetu obreo pomalo neobičnim sticajem okolnosti: želeo je da bude prevodilac, i nakon što nije uspeo da upiše željeni fakultet odlučio je da se oproba kao barmen i konobar. Nakon školovanja za ovaj poziv zaposlio se u restoranu Vinsent u Rigi u kome radi već šesnaest godina i koji mu je, kako kaže, drugi dom. Tomsons kaže da mu je želja da ostane u Letoniji i da nastavi da uzdiže njenu vinsku kulturu.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×