Milion dolara za Petrus koji je boravio u svemiru

Bocu koja je u okviru svemirskog eksperimenta provela 14 meseci u orbiti ponuđena je na prodaju u aukcijskoj kući Christie's

milion dolara za petrus koji je boravio u svemiru

Privilegija posedovanja vina koje je provelo četrnaest meseci u svemiru moglo bi koštati i milion dolara, procenjuju u aukcijskoj kući Christie's. Boca vina Petrus iz berbe 2000. koja je učestvovala u sada već čuvenom svemirskom eksperimentu stavljena je na aukciju, a srećan - i veoma imućan - kupac pored nje će dobiti i jednu bocu "običnog" Petrusa, kako bi mogao da uporedi razlike izmeću "zemaljskog" i "nebeskog" vina.

- Ova boca vina Petrus 2000 označava važan korak u razvoju našeg razumevanja procesa sazrevanja vina - rekao je Tim Triptri, međunarodni direktor Kristijevog odeljenja za vina i žestoka pića.

Boca koja se nudi na prodaju jedna je iz paketa od 12 flaša iz iste berbe koje su poletele u svemir 2019. u sklopu misije po imenu WISE (Vitis Vinum In Spatium Experimentia, iliti Eksperiment sa vinom u svemiru). Nakon povratka vina iz svemira, došli su na red analiza i degustacija koja je obavljena u Bordou, na Institutu za proučavanje vina i vinove loze. Degustatori su se jednoglasno složili da je svemirsko vino drugačije sazrevalo nego zemaljsko.

- Tanini su svileniji, razvijeniji. Aromatika je u većoj meri floralna. Vino se malo brže razvijalo u svemiru - rekla je Džejn Anson, čuvena vinska kritičarka iz Dekantera.

Kupac ovog veoma prestižnog vina dobiće i specijalno dizajniranu ambalažu koju je napravila kuća Maison d'Arts Les Ateliers Victor. U njoj će se nalaziti i dekanter, čaše i vadičep napravljen od meteorita.

Aukcija, nažalost, neće biti javna, i šira javnost možda nikada neće ni saznati ko je kupac vina. Sav profit biće upućen kompaniji Space Cargo Unlimited, koja je odgovorna za ovaj veoma uspešan eksperiment sa vinom u svemiru.

Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×