Kuća Tikveš oprašta se od Filipa Kambija

Kroz enološki tim Tikveša duh Kambija će nastaviti da živi, kažu u ovoj vinariji

kuća tikveš oprašta se od filipa kambija

Vinarija Tikveš odaće počast svom saradniku Filipu Kambiju, jednom od najpoznatijih enologa na svetu, 21. decembra u prostorijama Edukativnog centra M6 u Skoplju.

Filip Kambi, jedan od najpoznatijih svetskih enologa zaslužnih za razvoj savremene vinske industrije, iznenada je preminuo u 59. godini. Kambi je bio i jedan od konsultanta vinarije Tikveš i vinarije Château de Gourdon u Francuskoj.

- Izgubili smo velikog prijatelja i saradnika. Njegov doprinos razvoju Tikveša i vinske industrije je ogroman. Strast sa kojom je pristupao poslu uspešno je preneo na enološki tim sa kojim je radio i koji je dalje uspevao da samostalno stvori nove vinske potencijale i obogati vinsku kartu Tikveša. Kroz enološki tim Tikveša duh Kambija će nastaviti da živi - kažu u ovoj vinariji.

Saradnja Kambija i Tikveša počela je 2009. godine, a sledeće godine Robert Parker ga je proglasio za najboljeg enologa na svetu. U Tikvešu je Kambi zajedno sa Markom Stojakovićem, vođom tima enologa u vinariji, radio na stvaranju vrhunskih teroarskih Bela voda, Barovo i Domaine Lepovo. Pored toga, Kambi je pomogao u identifikaciji novih autentičnih mikrolokacija u Severnoj Makedoniji i promovisao Tikvešov teroar.

Kambi je, kažu u Tikvešu, skromno i predano pristupao svakom novom projektu, fokusirajući se na njegov autentični potencijal. Za njega su najvažniji faktori za stvaranje vrhunskih vina bili teroar, vinogradi, klima i strast sa kojom se stvara vinska priča.

Kambi je često naglašavao:

- Ljudi žele novo vrhunsko iskustvo, sada i odmah, a autentične sorte su nešto što samo vi možete da ponudite. Treba upotrebiti sva sredstva da se ispriča ta autentična priča.

Kambi i enološki tim Tikveša uspeli su da naprave vrhunska vina koja su dobila najviše ocene Parkera, ali i druge prestižne nagrade na svetskim takmičenjima u jakoj međunarodnoj konkurenciji. Samo u 2020. godini vina Tikveš i Tikveš Châteaux & Domaines, koja su obeležena njegovim potpisom, osvojila su 100 nagrada i priznanja na prestižnim međunarodnim vinskim takmičenjima.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×