/
Kipranin pobedio na Balkan Sommelier Challenge!
Zlatna medalja otišla je u ruke Sotirisa Neofitidisa, srebrno – Huanu Sebastijanu Giraldu iz Mađarske, a bronzana Ivanu Jugu iz Hrvatske
TAGOVI: restoran

Sotiris Neofitidis pobednik je takmičenja Balkan Sommelier Challenge – Open Balkan 2022, čije je finale održano danas u hotelu Hyatt Regency u Beogradu. Srebnu medalju osvojio je Huan Sebastijan iz Mađarske, a bronzanu - Ivan Jug iz Hrvatske. Zlato je pobedniku uručio prethodni nosilac titule najboljeg somelijera Balkana, Vuk Vuletić, koji je bio i aktivno uključen u organizaciju finala.
Četvrta učesnica finala, Elen Francen iz Švedske, po propozicijama takmičenja, kao gostujući takmičar, nije bila u konkurenciji za medalje, ali je pobrala simpatije publike i dobila specijalni poklon. Naši učesnici, Dragiša Damljanović i Đorđe Matić, nisu se, nažalost, plasirali u finale ovog velikog somelijerskog nadmetanja.
Takmičarski zadaci u finalu bili su veoma izazovni i puni “trikova” koje su pripremili predsednik žirija Rejmonds Tomsons i njegove kolege. Žiri sastavljen od sudija iz Nemačke, Belgije, Austrije, Španije, Švedske, Islanda i Srbije ocenjivao je znanje i veštinu takmičara kroz sedam kompleksnih zadataka. Finalisti su imali po tri minuta da naprave i posluže aperitiv, zatim prepoznaju šest pića – odrede vrstu naziv i poreklo i za to su imali tri minuta. Četvrti zadatak bio je food matching na kom se od finalista trtažilo da prepoznaju tri vrste sira i upare ga sa odgovarajućim pićima, kao i da svoju odluku obrazlože. Sledeći zadatak bila je slepa degustacija vina, a za kraj su ostavljeni najteži zadaci – servis magnum boce vina, i to za samo šest minuta, i pronalaženje grešaka na vinskoj karti sa greškama, što je za takmičare bilo posebno zahtevno.
Iako je takmičenje bilo ozbiljno organizovano, na finalnoj večeri vladala je vesela i opuštena atmosfera i među sudijama i među takmičarima. Sledeće godine domaćin takmičenja biće izabran između Grčke, Hravtske i Albanije, a odluka će uskoro biti poznata.
Četvrta učesnica finala, Elen Francen iz Švedske, po propozicijama takmičenja, kao gostujući takmičar, nije bila u konkurenciji za medalje, ali je pobrala simpatije publike i dobila specijalni poklon. Naši učesnici, Dragiša Damljanović i Đorđe Matić, nisu se, nažalost, plasirali u finale ovog velikog somelijerskog nadmetanja.
Takmičarski zadaci u finalu bili su veoma izazovni i puni “trikova” koje su pripremili predsednik žirija Rejmonds Tomsons i njegove kolege. Žiri sastavljen od sudija iz Nemačke, Belgije, Austrije, Španije, Švedske, Islanda i Srbije ocenjivao je znanje i veštinu takmičara kroz sedam kompleksnih zadataka. Finalisti su imali po tri minuta da naprave i posluže aperitiv, zatim prepoznaju šest pića – odrede vrstu naziv i poreklo i za to su imali tri minuta. Četvrti zadatak bio je food matching na kom se od finalista trtažilo da prepoznaju tri vrste sira i upare ga sa odgovarajućim pićima, kao i da svoju odluku obrazlože. Sledeći zadatak bila je slepa degustacija vina, a za kraj su ostavljeni najteži zadaci – servis magnum boce vina, i to za samo šest minuta, i pronalaženje grešaka na vinskoj karti sa greškama, što je za takmičare bilo posebno zahtevno.
Iako je takmičenje bilo ozbiljno organizovano, na finalnoj večeri vladala je vesela i opuštena atmosfera i među sudijama i među takmičarima. Sledeće godine domaćin takmičenja biće izabran između Grčke, Hravtske i Albanije, a odluka će uskoro biti poznata.
TAGOVI: restoran
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
.webp)
(2).webp)







