Kaberne sovinjon iz Srbije - bogatstvo različitosti

kaberne sovinjon iz srbije bogatstvo različitosti
Često se sreću ljudi koji ne vole pino noar. Onih koji ne razumeju teran, ksinomavro i nebiolo je mnogo. Postoje čak i oni kojime je merlo bezveze. Skeptika prema prokupcu, plavcu i vrancu ima koliko hoćete. Međutim, među svima njima, retko ćete sresti osobu koja će reći da ne voli kaberne sovinjon. Možda nekome zaista dosadi, možda neki žele da budu moderni i naglašeno avangardni, pa piju samo malo poznata i egzotična vina, sve mašući parolom „Anything but Cabernet!“ , ali kad - tad, kaberneu se svi vrate.

Sa dobrim razlogom!

Jedna od najvoljenijih i najcenjenijih svetskih sorti, kaberne je uvek spreman da se prilagodi raznorodnim teroarima i vinarskim tradicijama i pokaže na nov način svoje plemenito lice u različitim krajevima sveta. Tako je i u Srbiji kaberne sovinjon počeo stilski da se razlikuje prema regijama i vinogorjima iz kojih dolazi, pokazujući izvanredne rezultate i tamo gde to, možda, i nismo očekivali, dok na nekim mestima već počinju da ga porede sa najboljim primercima iz sveta. U svakom slučaju, raskoš, diverzitet i bogatstvo srpskih kabernea važni su prilozi tezi da se lokalni teroar i tradicija interpretiraju jednako dobro kroz poznate svetske sorte, kao i kroz lokalne. A mi imamo na šta da budemo ponosni kada su kaberne sovinjoni u pitanju.


Degustacija kaberne sovinjona iz Srbije održana je u degustacionoj sali beogradske vinoteke Wine & Pleasure, a sva vina kupljena su sa polica specijalizovanih prodavnica. Za ovo izdanje magazina Vino & Fino, na slepoj degustaciji, vina su probali i ocenjivali: Tomislav Ivanović, urednik sajta vinopedia.rs; Dušan Vranić, somelijer; Srđan Lukajić, enolog i Igor Luković, urednik magazina.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×