/
Italijanski šef stvorio tečnu karbonaru sa nula kalorija!
Kulinarski eksperiment Valerija Braskija izazvao je lavinu reakcija na društvenim mrežama

Ako ste mislili da je lazanja servirana u tubi najluđe što možete da očekujete od kontroverznog italijanskog šefa Valerija Braskija prevarili ste se! Novo gastronomsko ludilo stiže i zove se tečna karbonara, piće koje izgleda kao da je obična voda, a u stvari nije.
Za pripremu tečne karbonare Braskiju je trebalo oko tri sata, a da bi dobio klasični ukus ovog čuvenog italijanskog jela, na niskoj temperaturi je destilovao mešavinu jaja, pekorina, supe od crnog bibera i prženog krema od gvanćale slanine, sastojaka koji se inače koriste za pripremu paste karbonara.
Da bi proces izdvajanja aromatske esencije karbonare protekao besprekorno, sve to je ubacio u Rotavap, uređaj koji se koristi u hemijskim laboratorijama, a kao rezultat celog procesa dobio je koncentrovani ukus karbonare sa nula kalorija.
Naravno, ovaj potez italijanskog šefa izazvao je razne komentare na društvenim mrežama, u kojima su prednjačili tradicionalisti: „Veliki Valerio, sada mi Napolitanci treba da očekujemo picu u bocama“, „Sada mi Sicilijanci želimo smuti od kasate“...
Inače, i pre nego što je došao do destilata karbonare, Braski je već eksperimentisao sa transformacijom čvrste u tečnu hranu sa plavim patlidžanom. I bez obzira da li vam se sviđa ideja o karbonari u tečnom obliku, sigurno je da se Braski mnogo dobro zabavlja u kuhinji restorana Ristorante 1978 u Rimu, u kome je šef kuhinje.
Za pripremu tečne karbonare Braskiju je trebalo oko tri sata, a da bi dobio klasični ukus ovog čuvenog italijanskog jela, na niskoj temperaturi je destilovao mešavinu jaja, pekorina, supe od crnog bibera i prženog krema od gvanćale slanine, sastojaka koji se inače koriste za pripremu paste karbonara.
Da bi proces izdvajanja aromatske esencije karbonare protekao besprekorno, sve to je ubacio u Rotavap, uređaj koji se koristi u hemijskim laboratorijama, a kao rezultat celog procesa dobio je koncentrovani ukus karbonare sa nula kalorija.
Naravno, ovaj potez italijanskog šefa izazvao je razne komentare na društvenim mrežama, u kojima su prednjačili tradicionalisti: „Veliki Valerio, sada mi Napolitanci treba da očekujemo picu u bocama“, „Sada mi Sicilijanci želimo smuti od kasate“...
Inače, i pre nego što je došao do destilata karbonare, Braski je već eksperimentisao sa transformacijom čvrste u tečnu hranu sa plavim patlidžanom. I bez obzira da li vam se sviđa ideja o karbonari u tečnom obliku, sigurno je da se Braski mnogo dobro zabavlja u kuhinji restorana Ristorante 1978 u Rimu, u kome je šef kuhinje.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
.webp)
(2).webp)







