Hit na Zapadu: restorani u kojima se hrana ne baca

Cilj šefova koji otvaraju ovakva mesta je, kako kažu, da skrenu pažnju na kolosalan problem bacanja hrane u svetu koji sebi ne može da dozvoli takav luksuz

TAGOVI: vinarija
hit na zapadu restorani u kojima se hrana ne baca

U zapadnom svetu otvara se sve više restorana koji prave hranu od namirnica koje su bile, bez ikakve prave potrebe, upućene na deponiju, a ima i lokala u kojima se kuva na takav način da se apsolutno nijedan gram namirnica ne baca! Cilj šefova koji otvaraju ovakva mesta je, kako kažu, da skrenu pažnju na kolosalan problem bacanja hrane u svetu koji sebi ne može da dozvoli takav luksuz.

Mladi kuvar Daglas MekMaster jednom je, radeći u restoranu visoke kuhinje, stotine svežih, savršenih glavica zelene salata bačenih u kontejner nakon što je sa njih odstranjen samo koren namenjen garnirungu preskupog jela. Ovo i slična iskustva navela su ovog šefa da otvori prvi ozbiljan restoran u zapadnom svetu u kome se ni gram hrane ne baca.

Mekmaster (31) je sa samo 22 godine osvojio nagradu kuće BBC za najboljeg mladog šefa godine, a pre nekoliko godina pridružio se rastućem pokretu čiji je cilj da ukažu na nužnost štednje hrane u svetu u kome živi sve više ljudi.

- Za nas koncept rada bez otpadaka znači da uopšte ne koristimo kantu za smeće - govori Mekmaster za Rojters i dodaje da se u svetu godišnje, prema podacima FAO, agencije UN za hranu i poljoprivredu, baci čak jedna trećina hrane, u vrednosti od hiljadu milijardi dolara, a 815 miliona stanovnika planete gladuje.

Mekmaster je restoran Silo u Brajtonu otvorio 2014. godine i u njemu uveo stroge principe štednje: sva hrana kupuje se od lokalnih farmera, izbegava se kupovina upakovane hrane, i svi delovi hrane odlaze u hranu. Od surutke u kojoj se na licu mesta pravi sir pravi se sos za krompir. a odbačene korice hleba odlaze u miso supu, objašnjava Mekmaster.

- Svaka prirodna namirnica ima svoju svrhu, a vi samo treba da otkrijete koja je to tačno svrha - govori Mekmaster.

Pokretu su se pridružili i slavniji kuvari od Mekmastera. Jedan od najboljih šefova na svetu, legendarni Masimo Botura, otvorio je u centru Londona restoran Refettorio Felix, u kome se ne kuva za bogate, već za siromašne, a hrana se priprema od namirnica - kvalitetnih i svežih - koje su supermarketi nameravali da odbace. Ovaj restoran nije narodna kuhinja i gosti ne moraju da čekaju u redovima, već jedu za stolovima u prostoru koji su dizajnirali vrhunski umetnici i dizajneri. U restoranu je do sada kuvalo više od 50 slavnih šefova, a neki od recepata isprobanih u ovom restoranu završili su u knjizi čija je namena da nauči ljude kako da u kućnom kuvanju bacaju što manje hrane.

Šef restorana Osteria Francescana u Modeni, proglašenog 2016. za najbolji restoran na svetu, kaže da smatra da je ovo veoma važna misija:

- Mi pravimo revoluciju i unosimo etiku u kuhinju. Moramo da pažljivo pogledamo namirnice koje imamo u frižideru i da razmislimo šta sa njima možemo uraditi. Prezreo paradajz nije dobar za salatu, ali je odličan za sos - govori Botura.

Šef Adam Smit iz Lidsa u Velikoj Britaniji pravi odličnu hranu od namirnica koje bi inače završile na deponiji i distribuira je porodicama niskih prihoda, ujedno držeći predavanja o nužnosti štednje hrane.

- Cilj mi je da mlade ljude podučavam očuvanju prirodne sredine i štednji hrane - govori Smit, šef organizacije The Real Junk Food Project, nastale 2013. otvaranjem kafea koji je služio hranu napravljenu od namirnica spašenih iz restorana i supermarketa. U roku od nekoliko godina projekat je prerastao u mrežu od više od 120 restorana i prodavnica.

- Ovde smo služili i kavijar i jastoge. Neverovatno je šta se sve baca - govori Smit, jedan od šefova koji su se opredelili da postanu misionari etičkog kuvanja.

TAGOVI: vinarija
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×