/
Gastro pregled: Živele pijace!
Pijace u Beogradu polako počinju i svojim izgledom i ponudom da podsećaju na one u velikim svetskim metropolama, sa malim lokalima koji nude odličnu hranu

Izvesno je da pijace u glavnom gradu polako postaju nova omiljena gastronomska lokacija Beograda. One polako počinju i svojim izgledom i ponudom da podsećaju na londonske ili njujorške, sa malim lokalima u kojima se prodaju velika jela i šefovima koji prave ozbiljno dobru uličnu klopu. Zemunska pijaca već je veoma popularna, zbog Koordinata Streeta i novootvorenog Pretopa, a i još nekoliko okolnih lokala je „u pripremi“ što mi nekako govori da će se priča i dalje razvijati u smeru gastronomije, možda čak i vrhunske. I ranije se na Zemunsku pijacu dolazilo iz svih delova grada, kao što je to sada slučaj, samo što se tada išlo na kobasice u stari, čuveni Rusmir koji se posle selidbe na Neimar dosta promenio i to zaista više nije bilo to.
Osim Zemunske pijace, Palilulska je jednako popularna još od renoviranja, mada možda malo više hipsterima nego istinskim gastronomima, ali će se to verovatno promeniti u budućnosti. Eto, baš je pre neki dan otvoren pravi gurmanski lokal, i to prvi i jedini Meat Concept Store u gradu. Otvorila ga je svima znana Mesara Morava, nekoliko metara dalje od svog lokala u kom prodaje sveže meso i ispred koga je pred praznike i vikendom uvek veliki red. U novootvorenom lokalu na pijaci - gastronomija na visokom nivou: odležali ramsteci, tomahawk stejkovi, angus burgeri, jagnjeće pljeskavice i ćevapi, već četrdeset godina pripremljeni po istoj recepturi. Ispijaju se i vina pažljivo uparena sa komadima mesa. Na Palilulskoj pijaci tu je još i Mandarina Cake Shop, cenjena beogradska poslastičarnica čije torte i kolače potpisuje još cenjeniji Krsto Radović.
Od gradskih pijaca, za sada su Zemunska i Palilulska probile led kada je reč o gastronomiji, a iako bih volela da sledeći poduhvat ove vrste bude na Bajlonijevoj pijaci, mislim da će to ipak biti Đeram, pijaca koja se polako, kako eksterijerom, tako i ponudom razvija u tom smeru.
Do sledećeg vikenda,
Vidimo se na pijaci.
Osim Zemunske pijace, Palilulska je jednako popularna još od renoviranja, mada možda malo više hipsterima nego istinskim gastronomima, ali će se to verovatno promeniti u budućnosti. Eto, baš je pre neki dan otvoren pravi gurmanski lokal, i to prvi i jedini Meat Concept Store u gradu. Otvorila ga je svima znana Mesara Morava, nekoliko metara dalje od svog lokala u kom prodaje sveže meso i ispred koga je pred praznike i vikendom uvek veliki red. U novootvorenom lokalu na pijaci - gastronomija na visokom nivou: odležali ramsteci, tomahawk stejkovi, angus burgeri, jagnjeće pljeskavice i ćevapi, već četrdeset godina pripremljeni po istoj recepturi. Ispijaju se i vina pažljivo uparena sa komadima mesa. Na Palilulskoj pijaci tu je još i Mandarina Cake Shop, cenjena beogradska poslastičarnica čije torte i kolače potpisuje još cenjeniji Krsto Radović.
Od gradskih pijaca, za sada su Zemunska i Palilulska probile led kada je reč o gastronomiji, a iako bih volela da sledeći poduhvat ove vrste bude na Bajlonijevoj pijaci, mislim da će to ipak biti Đeram, pijaca koja se polako, kako eksterijerom, tako i ponudom razvija u tom smeru.
Do sledećeg vikenda,
Vidimo se na pijaci.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
.webp)
(2).webp)







