Gastro pregled: počele su pripreme za otvaranje

Od kada su državni organi najavili skoro ublažavanje mera borbe protiv korona virusa, ugostitelji su konačno živnuli

gastro pregled počele su pripreme za otvaranje
Jelena Stojčić, naš hroničar zbivanja u svetu gastronomije, priredila je još jedan pregled aktuelnih vesti. Njen utisak je da je ceo gastro svet u "niskom startu", očekujući vesti o skorom ublažavanju epidemioloških mera i pravom početku prolećno-letnje ugostiteljske sezone.

Utisak je da se u gotovo svakom lokalu u Beogradu nešto majstoriše. Uglavnom se sređuju bašte. Kažu ugostitelji, pripremaju se za letnju sezonu, a i dosta su optimistični po tom pitanju. Uostalom, i veliki broj kafića i kafeterija u glavnom gradu radi. Doduše, ne za goste koji bi sedeli i pili piće u lokalu, već isključivo za prodaju kafe, piva, pa i vina za poneti.

Ti improvizovani šalteri u lokalima, osim za sticanje profita, predstavljaju i način da se radnici zadrže na poslu i da im se omogući bilo kakva zarada. Bar dok ne dođu te "dve ključne nedelje", ovog puta najavljene za prvu polovinu maja, što je period kada bi trebalo da dođe do otvaranja hotela, banja, tržnih centara, kafića i restorana.

U nedelji za nama, dok su društvene mreže preplavljene raznoraznim onlajn radionicama i kursevima - od kojih neke zaista vredi pomenuti, poput onlajn kuvanja sa velikim Masimom Boturom! - kod nas je švajcarska grupa Winsedswiss pokrenula besplatne online obuke za zaposlene u ugostiteljskom sektoru. Ova grupa se, inače bavi obrazovanjem u industriji usluga i na ovaj način želi da pomogne ugostiteljima koji se i dalje nalaze u veoma nepovoljnom položaju.

Prošle nedelje je i čuveni Alen Dikas svetu otkrio kog kuvara smatra svojim duhovnim naslednikom,

A mi - i dalje kuvamo sa srpskim vinarima. Ovog puta svoj recept podelila je Mirjana Đurđević iz Patkovog vinograda. Ona je napravila marokanski tažin, lagano jelo sa ukusima Mediterana i Orijenta. Ako želite prave arome Maroka u vašem domu, njen recept možete videti ovde.

I dalje pozivamo sve vinare koji dobro kuvaju da nam šalju svoje recepte i pomognu nam da zajedno dočekamo kraj karantina.

Do sledećeg puta,
Živeli!
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×