Gastro pregled: Lepo vreme i tračak optimizma

Sunce se konačno osmehnulo, a nagoveštena je i konkretna pomoć ugostiteljima

gastro pregled lepo vreme i tračak optimizma
Vreme se promenilo, sunce se osmehnulo, a Država konačno odlučila da malo ozbiljnije pomogne ugostiteljima, pre svega vlasnicima noćnih klubova koji već godinu dana ne rade. Kako tačno, još uvek se ne zna, ali, kaže premijerka, pomoći će biti, a ja kažem, konačno!

Od početka pandemije, mnogo lokala se zatvorilo, i kod nas i u svetu, ali i zanimljivo, dosta njih se i otvorilo. Sigurno je i da je pandemija doprinela ponovnom oživljavanju trenda brze hrane i dostave, samo ovog puta, sa akcentom na zdravijim i kvalitetnijem namirnicama. Bez obzira što su hamburgeri i čizburgeri i dalje najdominantniji u ponudi većine lokala, mnogi su akcenat bacili na kvalitetnije sastojke i u skladu sa trendovima zdravije ishrane.

U Londonu je, na primer, burger napravljen od leblebije, poznatog lanca veganske brze hrane Globally Local, nedavno oborio sve rekorde prodaje. Deluje nezamislivo, zar ne? Šta mislite, koliko smo daleko od Londona i da li će ikada burger od leblebije uspeti da zameni klasičan burger u zemlji u kojoj je meso obavezna stavka na meniju za sva tri glavna obroka?

U nedelji za nama, objavljena je i poslednja knjiga nikad prežaljenog Entonija Bordejna, 3 godine nakon njegove smrti, i 22 godine od objavljivanja njegove prve knjige Poverljivo iz kuhinje. Poslednja knjiga predstavlja zapravo vodič kroz draga i upečatljiva mesta na planeti slavnog kuvara i pisca i, zaista deluje dosta obećavajuće.

I za kraj, lokalne teme. U Beogradu je otvorena jedna super francuska pekara. La Boulangerie se nalazi u Kneza Miloša, radi do 15 sati i u prelepom ambijentu sa perfektno dizajniranom baštom gostima služi autentična francuska peciva i kolače. To je moje novo mesto za svaku preporuku evo nedelje, baš kao i Josephine, restoran kome se uvek rado vraćamo, naš ovonedeljni restoran nedelje.

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×