Gastro pregled: Branč umesto romantične večere

Ove godine, zbog ograničenog radnog vremena restorana, Dan zaljubljenih slavi se - danju

gastro pregled branč umesto romantične večere
Izgleda da je ovogodišnja proslava Svetog Trifuna ili Dana zaljubljenih, kako je kome draže, inspirisala mnoge ugostitelje da uvedu branč u svoje restorane. Ranije je branč bio rezervisan uglavnom za hotele, tek je u poslednje vreme počeo da se praktikuje i u restoranima. Dan zaljubljenih je definitivno prvi veliki dan za ugostitelje posle dugog i za ugostiteljski sektor, po pravilu, lošeg januara.

Ove godine, zbog ograničenog radnog vremena restorana, odlazak na romantičnu večeru zamenio je ne tako romantičan branč. Umesto na večeru u Franš ili Maderu Beograđani će svoje lepše polovine u nedelju moći da odvedu na branč u Toro Latin gastro bar ili u Buena Vidu, novootvoreni restoran meksičke kuhinje. Vegetarijanci će uživati u Petit Jardin kafeu u centru grada na vege branču, hipsteri i omladina u hotelu Mama Shelter u TC Rajićeva u kome je već nekoliko sezona vikend rezervisan za branč, a malo „ozbiljniji“ gosti u hotelu Marriott na Trgu republike. Osim na organizaciju branča ugostitelji su se uglavnom preorijentisali na dostavu hrane, posebno su osmislili menije za to, a tokom cele prošle nedelje na društvenim mrežama nagrađivali su svoje goste romantičnim obrocima u restoranu.

Svetski dan pice

Prošle nedelje su i domaći restorateri obeležili Svetski dan pice, 9. februara, a povodom toga dosta zanimljiv poduhvat dešavao se u poznatoj gradskoj piceriji Pomodoro. Sedam dana uoči svetskog dana pice na meniju je bilo 40 različitih vrsta pice, dok su gosti u okviru Pizza festa mogli da postanu pizzaiolo i da naprave picu baš po svom ukusu. Super stvar je što je pobednička pica ulistana na meni ove poznate picerije i što je pobedio jedan zanimljiv spoj, Pizza Bella sa mocarelom, gorgonzolom, pančetom, vrganjima, ljutom paprikom i maslinama. To me je inače, podsetilo takođe, na jedan neverovatno zanimljiv odabir ukusa na pici, totalno nesvakidašnji, a to je pica sa peglanom kobasicom u pirotskoj piceriji Mamma Rossa. Ako niste probali do sada, obavezno to morate učiniti, nekada, kada vas put nanese u Pirot!

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×