/
Francuska vina sa makedonskom dušom
U Beogradu je održana premijerna promocija vina kuće Chateau de Gourdon, koja pripada brendu Tikveš Chateaux & Domains

Chateau de Gourdon znači mnogo više od samo još jednog francuskog šatoa čija su se vina našla na domaćem tržištu. Osim tipičnog karaktera teroara koji nose, kao i izvrsnog kvaliteta, vina iz palete ove vinarije iz južnog dela Rone posebna su zbog toga što dolaze iz vinarije koja je u vlasništvu lokalnog, balkanskog kapitala. Nije retko da ulaganja u vinski biznis dolaze iz drugih zemalja, ali u našem delu sveta taj smer je do sada uvek išao od zapada ka istoku, pa su u vinarije u Bugarskoj, Rumuniji ili Mađarskoj uložena sredstava iz Francuske ili Italije. I sada se po prvi put dogodilo da neka vinarija ili investitor sa ovih prostora kupi vinariju u Francuskoj.
Grupa M6, ista ona koja stoji iza uspeha vinarije Tikveš, svom portfoliju premijum vina, grupisanih oko naziva Tikveš Chateaux & Domains, dodala je prošle godine Chateau de Gourdon, vinariju smeštenu u tradicionalnom zamku oko koga se prostire 50 hektara vinograda u apelacijama Cotes du Rhone i Cotes du Rhone Villages. Vinarija i vinogradi podignuti su u 19. veku.
Prva vina stigla su na srpsko tržište tek pre par meseci, ali su za neke etikete zalihe već ispražnjene, kako navode iz prodajnog tima Tikveša u Srbiji. Premijerna promocija održana je protekle sedmice u hotelu Crown Plaza, za mešovitu publiku novinara, ugostitelja i distributera.
Sva vina pokazala su snažne odlike podneblja sa kog dolaze. Intenzivnih su aroma, sočna i puna, sastavljena kupažom tradicionalnih sorti južne Rone. Na tržištu je pet vina na čijem je kreiranju radio čuveni Tikvešov tim enologa na čelu sa Filipom Kambijem i Markom Stojakovićem.
FONTAINE DU SUD 2018
Kupaža pet lokalnih belih sorti daje sveže vino, proizvedeno bez kontakta sa drvenim sudovima. Izraženog je mirisa mejer limuna, kamilice i kruške, vibrantno i umereno punog tela sa relativno visokim alkoholom i završnicom koja nosi tonove bele breskve i pomorandže.
TERRASSE AU SOLEIL 2018
Čist beli grenaš fermentisao i odležavao u novom bariku. Miriše na slatke dinje, jasmin, brioš, lešnik i slatke začine. Punog je ukusa sa obiljem voćne sočnosti, čvrst i mineralan. U završnici donosi karakter krušaka i biskvita sa limunom.
MISTRAL AU JARDIN 2018
Sveže i karakterno roze vino, kupaža sorti sinso i crni grenaš. Nosi arome trešanja, maline, nara i lubenice, uz nežne note jorgovana. Intenzivnog je voćnog ukusa, umerenih kiselina, postojane, pomalo začinske završnice.
JOLIE BALADE 2018
Klasična ronska kupaža četiri sorte u kojoj dominira karakter grenaša. Fermentisalo na tradicionalan način u betonskim sudovima, ovo vino odlikuje se aromama crvenog voća i notama začinskog karaktera, poput anisa i bibera. Zaokruženo i sočno, prijatne voćne završnice.
VASE DE PIERRE 2018
Nastalo kupažom sorti grenaš i sira, godinu dana je odležavalo u hrastovim burućima. Kompleksnog je i plemenitog mirisa šumske jagode i džema od šljiva, sa snažnim karakterom mediteranskog bilja, kedrovine i crne čokolade. Složenog je, raskošnog ukusa, baršunastih tanina i duge, kompleksne voćno – začinske završnice.

Grupa M6, ista ona koja stoji iza uspeha vinarije Tikveš, svom portfoliju premijum vina, grupisanih oko naziva Tikveš Chateaux & Domains, dodala je prošle godine Chateau de Gourdon, vinariju smeštenu u tradicionalnom zamku oko koga se prostire 50 hektara vinograda u apelacijama Cotes du Rhone i Cotes du Rhone Villages. Vinarija i vinogradi podignuti su u 19. veku.
Prva vina stigla su na srpsko tržište tek pre par meseci, ali su za neke etikete zalihe već ispražnjene, kako navode iz prodajnog tima Tikveša u Srbiji. Premijerna promocija održana je protekle sedmice u hotelu Crown Plaza, za mešovitu publiku novinara, ugostitelja i distributera.
Sva vina pokazala su snažne odlike podneblja sa kog dolaze. Intenzivnih su aroma, sočna i puna, sastavljena kupažom tradicionalnih sorti južne Rone. Na tržištu je pet vina na čijem je kreiranju radio čuveni Tikvešov tim enologa na čelu sa Filipom Kambijem i Markom Stojakovićem.
FONTAINE DU SUD 2018
Kupaža pet lokalnih belih sorti daje sveže vino, proizvedeno bez kontakta sa drvenim sudovima. Izraženog je mirisa mejer limuna, kamilice i kruške, vibrantno i umereno punog tela sa relativno visokim alkoholom i završnicom koja nosi tonove bele breskve i pomorandže.
TERRASSE AU SOLEIL 2018
Čist beli grenaš fermentisao i odležavao u novom bariku. Miriše na slatke dinje, jasmin, brioš, lešnik i slatke začine. Punog je ukusa sa obiljem voćne sočnosti, čvrst i mineralan. U završnici donosi karakter krušaka i biskvita sa limunom.
MISTRAL AU JARDIN 2018
Sveže i karakterno roze vino, kupaža sorti sinso i crni grenaš. Nosi arome trešanja, maline, nara i lubenice, uz nežne note jorgovana. Intenzivnog je voćnog ukusa, umerenih kiselina, postojane, pomalo začinske završnice.
JOLIE BALADE 2018
Klasična ronska kupaža četiri sorte u kojoj dominira karakter grenaša. Fermentisalo na tradicionalan način u betonskim sudovima, ovo vino odlikuje se aromama crvenog voća i notama začinskog karaktera, poput anisa i bibera. Zaokruženo i sočno, prijatne voćne završnice.
VASE DE PIERRE 2018
Nastalo kupažom sorti grenaš i sira, godinu dana je odležavalo u hrastovim burućima. Kompleksnog je i plemenitog mirisa šumske jagode i džema od šljiva, sa snažnim karakterom mediteranskog bilja, kedrovine i crne čokolade. Složenog je, raskošnog ukusa, baršunastih tanina i duge, kompleksne voćno – začinske završnice.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
.webp)
(2).webp)







