Feran Adrija: Bez turizma nema visoke kuhinje

Veliki gastronomski inovator upozorava da je udarac virusa korona na vrhunsko ugostiteljstvo mnogo snažniji nego što se sprva činilo

feran adrija bez turizma nema visoke kuhinje
Najčuveniji šef pirinejskog poluostrva i osnivač restorana El Bulli, Feran Adrija, izjavio je pre nekoliko dana da je udarac virusa korona na svet visoke kuhinje toliko snažan da će pod njime pokleknuti i mnogi legendarni restorani. Kako prenosi Plava kamenica, Adrija se u pandemijskoj krizi ističe kao redak glas razuma i trezvenosti, sa opaskama koje ne sadrže patos već realan pogled na brojke koje oblikuju svet gastronomije.

- U ovom poslu, ako niste popunjeni 70 posto, gubite novac. Svako mora da razmisli kada i pod kojim uslovima može da se ponovo otvori. Bez turizma, mora se razmisliti dva puta - kaže Adrija.

- U normalu ćemo se sigurno vratiti, ali ćemo na tom putu pretrpeti neke poraze. Oni koji su i pre pandemije bili najranjiviji verojatno neće preživeti - govori veliki šef.

Veliki kulinarski inovator naveo je podatke po kojima se svake godine zatvori svaki deseti restroran, a da samo pola restorana preživi duže od pet godina, Ovo bez sumnje pokazuje da je ugostiteljski posao u svakom trenutku veoma kompetitivan i da je svaki pojedinačni biznis "na klimavim nogama", usled same prirode posla koji mnogo zavisi od trenutnih moda i drugih nepredvidljivih "iks faktora". Pandemija je za takvu industriju stravičan udarac: u Kini restorani trenutno rade na dvadeset odsto prometa, a u Švedskoj, iako ni u jednom trenutku njihov rad nije bio zabranjen, promet je na pedeset odsto.

- Ove su brojke veoma zabrinjavajuće jer se odnose na ceo svet. Bez stranih turista mi ne možemo da se vratimo u posao niti da se održimo - govori Adria koji veruje da je u potpunosti otpisao ovu godinu kada je reč o turizmu i ugostiteljstvu. Isto važi i za ostatak Evrope, kaže Adrija, i navodi da mu je osnivač restorana Noma, Rene Redžepi, rekao da pre februara 2021. ne želi ni da misli o otvaranju restorana i da će Noma u međuvremenu funkcionisati kao vinski bar.

Adrija predviđa da će visoka kuhinja preživeti, ali dosta promenjena.

- Neće svi preživeti, ali visoka kuhinja neće umreti, ona će se samoregulisati - kaže Adrija, koji predlaže šefovima da transformišu svoje restorane u gastronomske barove visokog kvaliteta.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×