Diviko - sorta koja menja vinski pejsaž Engleske

Izdržljiva švajcarska sorta vinove loze predstavlja veliku šansu da engleski vinari prvi put u istoriji stvore uspešna crvena vina punog tela

diviko sorta koja menja vinski pejsaž engleske
Od desetak hiljada sorti vinove loze koje rastu širom planete, malo je onih koje mogu da izdrže hladnu i vlažnu klimu Velike Britanije. Napori naučnika i klimatske promene zajedno su uticali na to da se Velika Britanija počinje doživljavati kao zemlja koja ima svetlu vinarsku budućnost, a njeni vinari, obodreni uspesima domaćih penušavih vina, sada imaju i novu ambiciju: da prave crvena vina punog tela. Kako prenosi National Geographic, jedna snažna sorta, nastala u Švajcarskoj, mogla bi da posluži kao britanska ulaznica za klub zemalja koje prave snažna crvena vina. U pitanju je sorta po imenu diviko, sa istorijom od samo 23 godine.

Hibridnu sortu diviko stvorio je, 1997. godine, švajcarski stručnjak Žan-Lore Spreng, na obalama Ženevskog jezera. Sorta je nastala ukrštanjem sorti gamare i brone, a prvi eksperimenti sa grožđem pokazali su da je izuzetno otporno na plesan i da je sposobno da stvara jedinjenja koja pomažu u borbi protiv ove napasti, čuvajući pritom ukus i strukturu bobice.

Sorta je dobila ime po drevnom vođi Helveta, po imenu Diviko, koji u švajcarskom folkloru uživa reputaciju neustrašivog borca protiv rimskih legija. 107. godine pre nove ere Diviko je pobedio Rimljane u bici kod Burdigale, današjneg Bordoa, i time zapečatio svoju ulogu u istoriji Evrope.

- Tražili smo sortu koja se neće boriti protiv britanske klime i koja će se umesto toga uklopiti u nju - govori Žulijan Lekur sa Nacionalnog instituta za poljoprivrednu botaniku u Velikoj Britaniji. Čitav jedan hektar ovog oglednog dobra posvećen je ispitivanju sorte sa rastresitim grozdovima koji omogućavaju dobru provetrenost bobica, sprečavajući na taj način razvoj plesni. Rezultati istraživanja nisu javni: oni se vode kao poslovna tajna, a pristup rezultatima omogućen je samo članovima britanskog konzorcijuma vinara, tela koje je odlučno u nameri da u sve toplijoj i sunčanijoj Velikoj Britaniji pravi vina koja će moći da se na lokalnom tržištu takmiče sa onima nastalim preko Lamanša.

Prvi komercijalni eksperiment sa novom sortom odvija se u vinogradu po imenu Halfpennny Green u oblasti Stafordšajer, gde se već prave crvena vina od sorti rondo, regent i pino noar. Pre dve godine u ovom vinogradu posađeno je 3.000 sadnica nove sorte. Vinar i vinogradar Martin Vikers kaže za National Geographic da je sorta diviko najveća britanska šansa za stvaranje sopstvenog vrhunskog crvenog vina.

- Diviko će podići naša crvena vina na viši nivo. Misim da ta sorta menja sve. U Engleskoj se dugo gajio samo pino noar, i to mahom za penušava vina, mada su na jugoistoku, u toplim godinama, ponekad pravili i mirna crvena vina. Ali tim vinima nedostajala je kompleksnost i dubina - rekao je Vikers.

Baš kao i vođa Helveta koji je pobedio Rimljane, vino od sorte diviko poseduje snažan karakter.

- Ima veoma, veoma duboku boju. Ima nijanse ljubičaste i zagasito crvene koje očekujete od širaza, kaberne sovinjona i merloa. Tu su ukusi crnih višanja i borovnica, duboki i dugotrajni, baš kao što želimo od crvenih vina punog tela - kaže Vikers.

Prva berba zakazana je za 2021. godinu, a prve boce biće spremne za prodaju godinu dana kasnije. Vikers planira da u prvoj berbi napravi oko 2.000 boca.

- Godinu dana nakon toga, planiram da udvostručim prodaju - rekao je vinar koji je odlučan u nameri da novostvorenu švajcarsku sortu učini adutom britanskog vinarstva.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×