/
Diviko - sorta koja menja vinski pejsaž Engleske
Izdržljiva švajcarska sorta vinove loze predstavlja veliku šansu da engleski vinari prvi put u istoriji stvore uspešna crvena vina punog tela

Od desetak hiljada sorti vinove loze koje rastu širom planete, malo je onih koje mogu da izdrže hladnu i vlažnu klimu Velike Britanije. Napori naučnika i klimatske promene zajedno su uticali na to da se Velika Britanija počinje doživljavati kao zemlja koja ima svetlu vinarsku budućnost, a njeni vinari, obodreni uspesima domaćih penušavih vina, sada imaju i novu ambiciju: da prave crvena vina punog tela. Kako prenosi National Geographic, jedna snažna sorta, nastala u Švajcarskoj, mogla bi da posluži kao britanska ulaznica za klub zemalja koje prave snažna crvena vina. U pitanju je sorta po imenu diviko, sa istorijom od samo 23 godine.
Hibridnu sortu diviko stvorio je, 1997. godine, švajcarski stručnjak Žan-Lore Spreng, na obalama Ženevskog jezera. Sorta je nastala ukrštanjem sorti gamare i brone, a prvi eksperimenti sa grožđem pokazali su da je izuzetno otporno na plesan i da je sposobno da stvara jedinjenja koja pomažu u borbi protiv ove napasti, čuvajući pritom ukus i strukturu bobice.
Sorta je dobila ime po drevnom vođi Helveta, po imenu Diviko, koji u švajcarskom folkloru uživa reputaciju neustrašivog borca protiv rimskih legija. 107. godine pre nove ere Diviko je pobedio Rimljane u bici kod Burdigale, današjneg Bordoa, i time zapečatio svoju ulogu u istoriji Evrope.
- Tražili smo sortu koja se neće boriti protiv britanske klime i koja će se umesto toga uklopiti u nju - govori Žulijan Lekur sa Nacionalnog instituta za poljoprivrednu botaniku u Velikoj Britaniji. Čitav jedan hektar ovog oglednog dobra posvećen je ispitivanju sorte sa rastresitim grozdovima koji omogućavaju dobru provetrenost bobica, sprečavajući na taj način razvoj plesni. Rezultati istraživanja nisu javni: oni se vode kao poslovna tajna, a pristup rezultatima omogućen je samo članovima britanskog konzorcijuma vinara, tela koje je odlučno u nameri da u sve toplijoj i sunčanijoj Velikoj Britaniji pravi vina koja će moći da se na lokalnom tržištu takmiče sa onima nastalim preko Lamanša.
Prvi komercijalni eksperiment sa novom sortom odvija se u vinogradu po imenu Halfpennny Green u oblasti Stafordšajer, gde se već prave crvena vina od sorti rondo, regent i pino noar. Pre dve godine u ovom vinogradu posađeno je 3.000 sadnica nove sorte. Vinar i vinogradar Martin Vikers kaže za National Geographic da je sorta diviko najveća britanska šansa za stvaranje sopstvenog vrhunskog crvenog vina.
- Diviko će podići naša crvena vina na viši nivo. Misim da ta sorta menja sve. U Engleskoj se dugo gajio samo pino noar, i to mahom za penušava vina, mada su na jugoistoku, u toplim godinama, ponekad pravili i mirna crvena vina. Ali tim vinima nedostajala je kompleksnost i dubina - rekao je Vikers.
Baš kao i vođa Helveta koji je pobedio Rimljane, vino od sorte diviko poseduje snažan karakter.
- Ima veoma, veoma duboku boju. Ima nijanse ljubičaste i zagasito crvene koje očekujete od širaza, kaberne sovinjona i merloa. Tu su ukusi crnih višanja i borovnica, duboki i dugotrajni, baš kao što želimo od crvenih vina punog tela - kaže Vikers.
Prva berba zakazana je za 2021. godinu, a prve boce biće spremne za prodaju godinu dana kasnije. Vikers planira da u prvoj berbi napravi oko 2.000 boca.
- Godinu dana nakon toga, planiram da udvostručim prodaju - rekao je vinar koji je odlučan u nameri da novostvorenu švajcarsku sortu učini adutom britanskog vinarstva.
Hibridnu sortu diviko stvorio je, 1997. godine, švajcarski stručnjak Žan-Lore Spreng, na obalama Ženevskog jezera. Sorta je nastala ukrštanjem sorti gamare i brone, a prvi eksperimenti sa grožđem pokazali su da je izuzetno otporno na plesan i da je sposobno da stvara jedinjenja koja pomažu u borbi protiv ove napasti, čuvajući pritom ukus i strukturu bobice.
Sorta je dobila ime po drevnom vođi Helveta, po imenu Diviko, koji u švajcarskom folkloru uživa reputaciju neustrašivog borca protiv rimskih legija. 107. godine pre nove ere Diviko je pobedio Rimljane u bici kod Burdigale, današjneg Bordoa, i time zapečatio svoju ulogu u istoriji Evrope.
- Tražili smo sortu koja se neće boriti protiv britanske klime i koja će se umesto toga uklopiti u nju - govori Žulijan Lekur sa Nacionalnog instituta za poljoprivrednu botaniku u Velikoj Britaniji. Čitav jedan hektar ovog oglednog dobra posvećen je ispitivanju sorte sa rastresitim grozdovima koji omogućavaju dobru provetrenost bobica, sprečavajući na taj način razvoj plesni. Rezultati istraživanja nisu javni: oni se vode kao poslovna tajna, a pristup rezultatima omogućen je samo članovima britanskog konzorcijuma vinara, tela koje je odlučno u nameri da u sve toplijoj i sunčanijoj Velikoj Britaniji pravi vina koja će moći da se na lokalnom tržištu takmiče sa onima nastalim preko Lamanša.
Prvi komercijalni eksperiment sa novom sortom odvija se u vinogradu po imenu Halfpennny Green u oblasti Stafordšajer, gde se već prave crvena vina od sorti rondo, regent i pino noar. Pre dve godine u ovom vinogradu posađeno je 3.000 sadnica nove sorte. Vinar i vinogradar Martin Vikers kaže za National Geographic da je sorta diviko najveća britanska šansa za stvaranje sopstvenog vrhunskog crvenog vina.
- Diviko će podići naša crvena vina na viši nivo. Misim da ta sorta menja sve. U Engleskoj se dugo gajio samo pino noar, i to mahom za penušava vina, mada su na jugoistoku, u toplim godinama, ponekad pravili i mirna crvena vina. Ali tim vinima nedostajala je kompleksnost i dubina - rekao je Vikers.
Baš kao i vođa Helveta koji je pobedio Rimljane, vino od sorte diviko poseduje snažan karakter.
- Ima veoma, veoma duboku boju. Ima nijanse ljubičaste i zagasito crvene koje očekujete od širaza, kaberne sovinjona i merloa. Tu su ukusi crnih višanja i borovnica, duboki i dugotrajni, baš kao što želimo od crvenih vina punog tela - kaže Vikers.
Prva berba zakazana je za 2021. godinu, a prve boce biće spremne za prodaju godinu dana kasnije. Vikers planira da u prvoj berbi napravi oko 2.000 boca.
- Godinu dana nakon toga, planiram da udvostručim prodaju - rekao je vinar koji je odlučan u nameri da novostvorenu švajcarsku sortu učini adutom britanskog vinarstva.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
.webp)
(2).webp)







