Crveno vino i sir čuvaju mozak od demencije

Istraživači sa univerziteta u Ajovi predstavili su nove dokaze o zdravstvenim prednostima mediteranske ishrane

TAGOVI: fino
crveno vino i sir čuvaju mozak od demencije

Velika naučna studija koju je sproveo Univerzitet države Ajova u SAD sugeriše da umerena ali redovna konzumacija vina i sira utiče na održanje kognitivnih funkcija u starosti. Ova, još jedna u nizu studija koje potvrđuju blagodati mediteranskog načina ishrane, uključila je podatke o ishrani i zdravlju više od 1.500 osoba iz Velike Britanije.

Studija, kako je preneo Decanter, pokazala je da je sir ubedljivo najbolja hrana kada je u pitanju prevencija demencije. a do ovog zaključka došlo se analizom podataka o ishrani i kognitivnim testovima koji su vršeni u desetogodišnjem periodu. Takođe, ponovo je dokazana veza između konzumacije crvenog vina i očuvanja moždanih funkcija, navodi se u studiji koja je objavljena u novembarskom izdanju časopisa Journal of Alzheimer's Disease.

Zanimljivo je da je studija pokazala i da je umerena konzumacija jagnjetine - jednom nedeljno - takođe povezana sa očuvanjem kognitivnih funkcija.

- Prijatno sam iznenađen time što je naša studija pokazala da je umerena konzumacija vina i sira ne samo dobra za očuvanje dobrog raspoloženja u trenutnim pandemijskim okolnostima, već i da nam može pomoći u razumevanju sveta koji postaje sve složeniji - rekla je Urijel Vilet, asistent na katedri za nauku o ishrani univerziteta u Ajovi, dodavši da je potrebno sprovesti kliničke studije sa ciljem da se utvrdi koje tačno promene u ishrani dovode do najpovoljnijih ishoda po zdravlje ljudskog mozga.

TAGOVI: fino
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×