Ceo region zablistao je na Dekanteru

Vinarije Tikveš, Kozlović, Benvenuti i Šoškić osvojile su platinaste medalje na DWWA, a vinari iz zemalja bivše SFRJ odneli su i veliki broj zlatnih medalja

ceo region zablistao je na dekanteru

Vest da su srpski vinari osvojili devet zlatnih medalja na ovogodišnjem ocenjivanju Decanter World Wine Awards deo je opšteg regionalnog trenda: vinari iz regiona ponovo su pokazali da imaju sa čime da se nadmeću na međunarodnom tržištu.

Hrvatski vinari ove godine mogu da se pohvale sa tri platinaste medalje, i to za već čuvenu malvaziju Santa Lucia 2017 istarske vinarije Kozlović, potom San Salvatore Muškat 2017 kuće Benvenuti, kao i za zanimljivo oranžno vino Haiku 2019 kuće Šoškić. Hrvatska je osvojila i 16 zlatnih medalja, uz znatnu, i očekivanu dominaciju primorskih vinara koji su se ovenčali sa deset zlata.

Vino Merak 2021, ambiciozna kupaža vranca, merloa i plavca malog, koja na etiketi nosi potpis enologa Marka Stojakovića. osvetlalo je obraz kuće Tikveš i makedonskog vinarstva, osvojivši 97 poena i platinastu medalju. Sudije su vino opisale kao sočno i voćno, sa suptilnom harmonijom drveta i ugodnih, rustičnih tanina, i odlično usklađene cene i kvaliteta. Vinari Severne Makedonije osvojili su i četiri zlatne medalje.

Jedinu platinu za Sloveniju odnelo je penušavo vino Zero Brut kuće Ščurek, interesantna kupaža rebule, šardonea i glere. Uz platinu i vrtoglavih 97 poena za ovaj penušavac, slovenački vinari osvojili su i sedam zlatnih medalja.

Od ukupno 23 priznanja na ovogodišnjem DWWA, vinari iz Bosne i Hercegovine osvojili su i jedno zlato, i to za izvanrednu žilavku Selekcija 2021 vinarije Vilinka, a koju su sudije opisale kao "školski primer žilavke sa prelepom mineralnošću".

Crnogorski vinari osvojili su deset medalja - bronzanih i srebrnih - a jedino vino koje je osvojilo više od 90 poena je Vranac Pro Corde 2018. kuće Plantaže, etiketa koja iz berbe u berbu predstavlja veoma solidan i pouzdan izbor u svom cenovnom rangu.

Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×