Borba za preživljavanje umesto za Mišlena

Pred većinom naših ugostitelja trenutno je mnogo veći izazov od dobijanja Mišlenovih zvezda, a to je kako da preguraju zimu

borba za preživljavanje umesto za mišlena
Da, istina je! Mišlenovi kritičari su nedavno posetili našu zemlju i obilazili su domaće restorane, rekla bih, za prvi put, samo beogradske, a u tom ritmu nastaviće sve do 14. decembra 2020. kada će i saopštiti ko od domaćih restoratera zaslužuje da dobije prestižnu zvezdu.

Govorkanja na tu temu u ugostiteljskim krugovima ima dosta, a o tome koji su restorani potencijalni kandidati za Mišlenove zvezde, ostaje samo da nagađamo.

Ugostitelji su, za sada, potpuno složni kada kažu da bi glavni pretendent na zvezdu bio Iris, da ga šef Vanja Puškar, na početku krize, nije zatvorio. Takođe, lista restorana oko koje se najviše polemiše, od kada je pre desetak dana objavljeno da prestižni vodič konačno „ulazi“ u Srbiju, nije naročito duga. Na njoj je svega desetak restorana, mada ima skoro dva meseca da se lista proširi. Na to proširenje najviše mogu da utiču ugostitelji, u zavisnosti od toga koliko im je važno da njihov restoran dobije to priznanje, koliko će se potruditi.

Osim toga, deluje i da je trenutno pred većinom naših ugostitelja mnogo veći izazov od dobijanja Mišlenovih zvezda, a to je kako da preguraju zimu. Mnogi domaći restorani, među njima i neki od favorita za preporuku prestižnog vodiča,u ozbiljnim su finansijskim problemima. Svakako najugroženiji su vlasnici noćnih klubova čiji objekti „pod ključem“ mesecima unazad čekaju neku novu, bolju sezonu klabinga.

- Tu pred vama stojimo i tražimo direktnu pomoć i pravo rešenje za naše poslove uz maksimalnu zaštitu zdravlja naših građana. Mi nismo vesnici smrti! Mi smo na tapetu nemilosrdne neistine – da bez nas ne bi bilo ni korone. Mi smo hranitelji, poslodavci i poreski obveznici. Prvi na braniku napada, poslednji na spisku subvencija - piše u apelu Udruženja noćnih barova i klubova (nob).

Vlasnici noćnih klubova ogorčeni su situacijom u kojoj se nalaze, i to od samog početka pandemije. Kažu da im država nikako ne pomaže, i zato su i izdali apel. Da ukažu na to da njihova industrija umire i da više nema vremena za čekanje.

I nema.

Do sledećeg vikenda,

Čuvajte se.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×